Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 02.05.2025, 15:24:55 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Pierwsze terrarium i wybieg balkonowy  (Przeczytany 10220 razy)

Offline Łosoś

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Pierwsze terrarium i wybieg balkonowy
« dnia: 15.05.2009, 16:25:19 pm »
Planuje zakup żółwia stepowego, nie teraz, za kilka miesięcy jak bedę miała warunki i środki :) Ale dokształcam się już teraz, czytam, planuję itd. ;)
Mam też kilka pytań, tak na początek :)
Czy jeśli mogę żółwikowi zapewnić tylko wybieg na balkonie jest sens żeby go kupować czy lepiej dla niego będzie jak nie?
Lepszy będzie wybieg na balkonie czy w przyblokowym ogródku w mieście?
Czy terrarium dla małego żółwia to może być taki duuży plastikowy pojemnik? Oczywiście dopóki nie zrobi za mały.
Czy żółwie muszą być trzymane parami? Mam np szczury i są to zwierzęta wybitnie stadne i jeśli nie ma się warunków na co najmniej dwa lepiej nie kupować wcale, bo samotny będzie nieszczęśliwy  ;) Ja mam trzy kobietki.
To na razie tyle, pozdrawiam :)
« Ostatnia zmiana: 20.05.2009, 18:50:19 pm wysłana przez witia »

Offline Agnieszka

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 19
Odp: Pierwsze terrarium i wybieg balkonowy
« Odpowiedź #1 dnia: 15.05.2009, 17:20:21 pm »
Hejka. Witamy na forum.
Czytaj, czytaj, czytaj... nic innego ci nie pozostało przed zakupem gadziny  ;)
Jeżeli nie masz ogrodu to balkonowy wybieg również może być i raczej nie używaj plastikowych pojemników, lepiej wyjść z żółwikiem na spacer.
TUPTUŚ

Offline witia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 69
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #2 dnia: 15.05.2009, 18:02:15 pm »
Hej,

witamy na forum  ;)

Bardzo mnie to cieszy, że masz tak rozsądne podejście do tematu. Tak powinno być zawsze: trzeba najpierw pomyśleć, a dopiero potem zrobić, szczególnie jeżeli ma się zamiar nabyć jakieś zwierzę.

Czy jeśli mogę żółwikowi zapewnić tylko wybieg na balkonie jest sens żeby go kupować czy lepiej dla niego będzie jak nie?
Lepszy będzie wybieg na balkonie czy w przyblokowym ogródku w mieście?

Ogólnie żółwie są zwierzętami ciepłolubnymi, dlatego wskazane jest to, aby w lecie spędzały one jak najwięcej czasu pod promykami słońca, bo wiadomo, że nawet najlepsze lampy go raczej nie zastąpią. Żółwie najlepiej czują się na zewnątrz, na wybiegu, ale i równie dobrze na wybiegu balkonowym, pod warunkiem, że balkon jest dobrze nasłoneczniony a wybieg dobrze urządzony. 

Nie wiem jak wyobrażasz sobie przyblokowy wybieg w mieście, ale dla mnie brzmi to trochę abstrakcyjnie, chociażby ze względu na bawiące się dzieci, pałętające się psy i koty itp. no i do tego dochodzi ciągłe kontrolowanie żółwia, które jak wiadomo na dłuższą metę byłoby męczące. W tym przypadku wybieg balkonowy wydaje mi się rozsądniejszym rozwiązaniem. Tak jak już wcześniej wspomniałem, jeżeli żółw będzie dostawał odpowiednią ilość światła i ciepła, a sam wybieg na balkonie odpowiednio urządzisz, to nie będzie on ustępował niczym, takiemu podwórkowemu, no chyba że jeśli chodzi o powierzchnie bo wybiegi balkonowe są z reguły mniejsze.

Czy żółwie muszą być trzymane parami?

Żółwie są z natury samotnikami, ale równie dobrze znoszą swoje towarzystwo. Co prawda traktują się one nawzajem raczej jak przeszkody i najczęściej się omijają, ale z tego co zauważyłem to jednak lepiej chowają się w niewielkich grupach  :D
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl

Offline Beata

• Administrator
  • Reputacja: 82
  • Administrator ogólny
    • Serwis o żółwiach lądowych
« Odpowiedź #3 dnia: 15.05.2009, 18:26:38 pm »
Witaj

Masz faktycznie bardzo rozsądne podejście :) Bez wybiegu jest ciężko. Można oczywiście próbować na balkonie ale wybieg będzie dość mały, no i jest to niełatwa sprawa. Raczej kryty balkon i codzienne podlewanie aby rośliny miały wodę. Jak zacznie padać deszcz to wszystko może bardzo zamoknąć, chyba że masz pomysł jak ten nadmiar wody odporowadzić. Ogólnie da się ale dość trudne do wykonania. No i balkon sie nie nada jeśli jest o orientacji północnej czy zachodniej. Najlepsze są wschodnie, wschodnio-południowe, ew. południowe. Żółwie wygrzewają i są najaktywniejsze rano, popołudniem lubią odpoczywać i raczej chować się w cieniu. Ziemia jest mocno już nagrzana i one też.

Jeśli chodzi o hodowlę w grupce to sprawdza się tylko w przypadku samic. Samce nie mogą przebywać razem z samicami bo będa je dręczyć zalotami (które u żółwi stepowych są stresujące dla samicy) jak i ze sobą nawzajem bo bedą walczyć ze sobą. W naturze oczywiście nikt ich nie rozdziela ale maja tyle przestrzeni że nie wchodzą sobie w drogę za bardzo, no i są aktywne 3/12 mies. w roku :)
Jak zamieścić ogłoszenie adopcyjne (czyli oddam/przygarnę żółwia)
-> KLIKNIJ TU

Offline Łosoś

• *
« Odpowiedź #4 dnia: 15.05.2009, 18:51:31 pm »
Dzięki wielkie :)
Myślałam nad przykrywaniem tego wybiegu w czasie dużych opadów deszczu, ale będę musiała to jeszcze bardziej przemyśleć.
Jeszcze nawet nie wiem gdzie będę mieszkała za te kilka miesięcy, ale zdecyduje się na żółwika tylko jeśli będę mogła zapewnić mu odpowiednie warunki :)

Offline Łosoś

• *
« Odpowiedź #5 dnia: 15.05.2009, 21:19:13 pm »
A co do plastikowego pojemnika to myślałam o czymś takim : http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/66696910 , największy rozmiar to 73x55x32, myślicie że na jakiś czas wystarczy?

Offline Magnes

• *
« Odpowiedź #6 dnia: 15.05.2009, 21:35:57 pm »
cześć Łosoś ;Dnie sądziłam że spotkam tu kogoś  z naszego szczurzego forum ;D

Offline Łosoś

• *
« Odpowiedź #7 dnia: 15.05.2009, 21:39:39 pm »
Ja tak samo, cześć ;D

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #8 dnia: 15.05.2009, 21:40:21 pm »
Niestety nie na długo - i raczej na tymczasowe "przetrzymanie", ewentualnie żeby nasypać ziemi, posadzić trochę trawki i żółwia na balkon w tym wystawić. Terra z prawdziwego zdarzenia nie zastąpi.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Świetlik

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 33
« Odpowiedź #9 dnia: 15.05.2009, 21:46:34 pm »
Ja również Cię witam :D!!

Przemyśl dobrze wszystko z terra. Może lepiej będzie od razu zaoszczędzić na budowę prawdziwego terra?  ;)
Cieszę się, że tu trafiłaś :D
Kapsel, Rambo i Pestka

Offline Łosoś

• *
« Odpowiedź #10 dnia: 15.05.2009, 22:10:43 pm »
Jak tak mówicie to od razu zrobię mu terra z prawdziwego zdarzenia ;) Mam stolarza w rodzinie,więc w sumie zrobienie dobrego terrarium będzie sporo tańsze ;)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #11 dnia: 15.05.2009, 22:12:47 pm »
To tym bardziej nie ma co z plastikowymi pojemnikami kombinować. Zaprojektuj ładne terra, możesz "poszaleć" jak masz fachowca w rodzinie...:)
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Basia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #12 dnia: 15.05.2009, 23:12:38 pm »
Łosoś, a plastikowe to mogłoby ci się zapalić od lamp i pożar byłby w całym domu.

Offline Agnieszka

• *
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #13 dnia: 16.05.2009, 10:06:49 am »
A co do plastikowego pojemnika to myślałam o czymś takim : http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/66696910 , największy rozmiar to 73x55x32, myślicie że na jakiś czas wystarczy?

Nie nadaje się
TUPTUŚ

Offline Czarna Owca

• *
  • Żółw stepowy Agrionemys horsfieldii
« Odpowiedź #14 dnia: 19.05.2009, 10:45:08 am »
Witam, też jestem nowa ;)

Jeśli chodzi o przyblokowy ogródek, to częste są osiedla, na których każde mieszkanie na parterze ma ogrodzony ogródek. Nie ma wtedy mowy o dostępie dzieci i psów, myślę, że w takim ogródku spokojnie można żółwiowi urządzić wybieg. Oczywiście zabezpieczyć trzeba przed kotami, ptakami i różnymi dzikimi gośćmi.