Kochani ja również mam podobny problem. Mój żółw żyje w mieszkaniu. chodzi sobie gdzie chce. Sypia pod kaloryferem. Je w kuchni i tak już od 23 lat. Kiedy próbowała mieć go w akwarium z lampka ale straszliwie pukał skorupka o ścianki i cały czas chciał wyjść. Zrobiło mi się go szkoda i wyrzuciłam to akwarium. Od maja jeżdżę z nim w wolne dni (sobota, niedziela) na działkę, gdzie "pasie się". Jada mix sałat, latem to co rośnie na działce, typu mlecze zielenina, skubie to na co ma ochotę, zjada również płatki róż. Teraz gdy powiedziano mi o tym forum, i przeczytałam zamieszczone tu informacje, włosy jeżą mi się na głowie. Czy mam go teraz umieścić po takim czasie w zamknięciu-w terrarium? Czy nie wyrządzę mu krzywdy? Nie wiem co mam począć?
Witaj

Świetnie, że trafiłaś na to forum, znajdziesz tu ogromną wiedzę. Uważam, że na zmiany nigdy nie jest za późno, 23 lata to dużo czasu...ale zawsze można stworzyć żółwiowi warunki takie jakich potrzebuje. Podłoga to bardzo nieodpowiednie miejsce dla żółwia i jeśli nadal nie jesteś co do tego przekonana, tutaj możesz poczytać o tym jakie niekorzystne zmiany wywołują takie warunki. Niestety pewnych rzeczy już się nie cofnie, ale można zapobiec kolejnym przykrym skutkom, rozwinięciu chorób itp.
Przede wszystkim powinnaś udać się ze swoim żółwiem do specjalisty od gadów, aby upewnić się w jakim jest stanie, czy coś mu nie dolega. Na forum znajdziesz spis polecanych weterynarzy.
Zrobienie terrarium dla Twojego żółwia jest podstawą, to, że drapie on w ściany może wynikać z różnych przyczyn, między innymi: zbyt mała powierzchnia, nieodpowiednie podłoże, brak kryjówki, nieodpowiednia temperatura, nuda w terrarium i wiele innych. Tutaj na forum jest wszystko o tym jak spełnić dane wymagania.
Proponuję abyś założyła osobny temat w odpowiednim dziale na forum i opisała dokładne warunki, dietę, gatunek, wiek Twojego żółwia. Super byłoby gdybyś dołączyła zdjęcia. Z pewnością znajdziesz tutaj pomoc.
Trzymam kciuki za zmiany