Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 16.06.2025, 00:57:00 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Draco nasz mały grek  (Przeczytany 63420 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
Odp: Draco nasz mały grek
« Odpowiedź #105 dnia: 30.12.2013, 12:08:03 pm »
Teraz można zebrać bardzo dużo zieleniny, ja wczoraj narwałam m.in. gwiazdnicę, kwitnącą jasnotę, mniszki, stokrotki, pokrzywy i sporo innych :) z jabłka zrezygnuj, zawiera za dużo cukru
Pozdrowienia :)

Offline Lulka

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #106 dnia: 30.12.2013, 14:04:06 pm »
A czy możesz nas uraczyć porcją zdjęć?
Pozdrawiam  :P

Offline Zawisza

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #107 dnia: 30.12.2013, 18:24:46 pm »
Ok, popracuję nad tym, ostatnio poddałem się, bo nie udało mi się wstawić zdjęć zgodnie z instrukcją, nie miałem niestety czasu, ale w końcu musi się jakoś udać ...

Co do jabłka, to zaczął chcieć jeść zimą, w lecie bywały dni, że nie chciał jeść liści, a za to chętnie zjadł arbuza, ogórka, czy nawet pomidora. Rozumiem, że podstawą powinny być zioła i zielone liście, ale tak jak w 1-szym roku np. chętnie jadł liście maliny, tak w drugim woli głownie liście rzodkiewki, a czasem żadnych, tylko owoce ...

Nie tyka za to żadnych innych owoców, ani warzyw, spotkałem się z informacją prawie równie częstą, jak ta, ze żółw powinien jeść sałatę - to że powinien jeść marchewkę, ale to nieprawda, nie wszystkie są chętne do tej marchewki, widocznie to kwestia indywidualna ... Oczywiście sałata i marchew są dla greka niewłaściwe. Ale jednak zwierzęta mają prawo do indywidualnych preferencji - tak jak również żółwie wodne - też mają swoje własne upodobania smakowo - kulinarne :)

Tym bardziej, że zdarza się, że czasem ktoś karmi nawet mięsem (na tym Forum było to poruszane, oczywiście to był później wyjaśniony błąd), choć taki żółw - lądowy i grecki - jest weganem i surojadem  :-)
« Ostatnia zmiana: 30.12.2013, 18:31:29 pm wysłana przez Zawisza »
Jeden jest Wszystkim i Wszystko jest Jednym, co dajesz, jest tym co dostajesz z powrotem.

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #108 dnia: 30.12.2013, 19:00:34 pm »
Jeśli chodzi o owoce to można CZASEM, bardzo RZADKO podać melona, truskawkę, porzeczkę, jagodę ale to powiedzmy 1-2 razy w sezonie, z własnego ogródka, co do warzyw to czasem ogórek, marchewka, cukinia czy dynia nie zaszkodzą, ale zdecydowanie podstawą muszą być rośliny polne, zioła. Pomidor dla żółwia to bardzo zły wybór, podobnie jak sałata. Widomo że każdy ma inny gust, ale nie trzeba szukać preferencji smakowych żółwi wśród warzyw i owoców, jest tyle roślin polnych, doniczkowych, które można zerwać/ wyhodować :)

Offline Lulka

• **
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #109 dnia: 30.12.2013, 20:51:30 pm »
Zgadzam się z przedmówcą. Żółw absolutnie nie powinien jeść sałaty, jabłek czy pomidorów!!! Liście rzodkiewki można podać raz, dwa razy w tygodniu. Nie powinny stanowić podstawy diety a jedynie dodatek. Ktoś na forum trafnie porównał złą dietę u żółwia do fast food 'ów u ludzi. Niby jesz, nawet smakuje ale na dłuższą metę nie pociągniesz! Sam zdecydujesz o jakości podawanego pokarmu. Pamiętaj jednak, że dając mu to o czym piszesz skazujesz gada na pewną, powolną śmierć.

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #110 dnia: 11.01.2014, 22:36:01 pm »
Z przyczyn technicznych to ja wkleję zdjęcia Zawiszy.

Proszę zwróćcie uwagę, że są to zdjęcia z zeszłego roku. Aktualne wkrótce.

Dalej są zdjęcia pozostałego zwierzyńca: kotka i rybek.
« Ostatnia zmiana: 11.01.2014, 22:41:57 pm wysłana przez semiramida »
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

Offline semiramida

« Odpowiedź #111 dnia: 16.01.2014, 01:57:53 am »
Wklejam obiecane aktualne zdjęcia Zawiszowego żółwia. Ale.. ja już zwątpiłam, czy to grek!
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #112 dnia: 16.01.2014, 10:31:46 am »
Oj, a nie za sucho mu na tych drewienkach? W zimę i tak przez kaloryfery pracujące sa problemy z utrzymaniem wilgotności w terro, to lepiej dać jakieś podłoże które można podlać i które utrzyma wilgoć - np. ziemia z gliną.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline semiramida

« Odpowiedź #113 dnia: 29.01.2014, 22:39:29 pm »
Podsyłam nowe zdjęcia Zawiszowego Draka.. na razie testują nowe podłoże, cyprys. :)

PS aha i jednak to żółw grecki.

Offline semiramida

« Odpowiedź #114 dnia: 12.02.2014, 22:32:21 pm »
Kolejne zmiany u Draco:

Offline batusia81

• **
  • Reputacja: 21
  • Stepek Erni, 2 x Tg nabeulensis, grecki- Jasiek[*]
« Odpowiedź #115 dnia: 12.02.2014, 23:20:15 pm »
Ależ on piękny jest  :-* A to podłoze cyprysowe, może zastąpić ziemie z gliną, tak na całości terro ?
Pozdrawiam Beata :)

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #116 dnia: 13.02.2014, 00:44:38 am »
Mnie też właśnie zastanawiają te alpejskie kombinacje z podłożem. Jakieś plastikowe pojemniki wypełnione jakimś substratem... Wszystko to bardzo dziwnie wygląda.

Nie prościej jednak zaufać i zastosować podłoże, które jest sprawdzone i polecane przez wiele osób? Widać na zdjęciach, że możliwości są. Nie rozumiem zatem problemu ;)
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline Zawisza

« Odpowiedź #117 dnia: 13.02.2014, 11:49:54 am »
Witajcie

Dlaczego cyprys nie jest OK ?

Zastanawiam się skąd wziąć czystą ziemię z gliną, której nie musiałbym wypiekać ? Skąd wziąć czystą glinę w mieście - takim jak Kraków, czy Ktoś zna może np. jakieś miejsce w okolicy ? Przynajmniej bym zaoszczędził ... Nie mam też piekarnika i nie potrzebuję, poza tym w bloku nie ma gazu a elektryczny się nie sprawdził…

Ziemia dostępna w sklepach ma chemiczne domieszki nawozów,a także może się przykleić i żółw mógłby połknąć tak jak piasek … ?

Są jeszcze takie mieszanki ziemi do kiełkowania – ziemia, piasek i torf – czy to mogłoby być ?

Teraz nasypałem w sumie za wysoko podłoże, stąd kombinacje alpejskie z naczyniami plastykowymi.

Również naczynie z suszkami jest dostawione osobno na zachętę, bo mały nie chce jeść suszek, pomimo różnych prób i podchodów.

Staram się też umieścić jakoś lepiej lampkę, niedługo będzie nowy mebel.
« Ostatnia zmiana: 13.02.2014, 11:52:41 am wysłana przez Zawisza »
Jeden jest Wszystkim i Wszystko jest Jednym, co dajesz, jest tym co dostajesz z powrotem.

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #118 dnia: 13.02.2014, 11:53:52 am »
Glina wiążąca jest do kupienia w necie lub sklepach wędkarskich. Ziemię kupujesz najtańszą i tyle. Ja nie wiem co wy wszyscy się tak sfokusowaliście na te nawozy ;)
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline Zawisza

« Odpowiedź #119 dnia: 13.02.2014, 12:03:33 pm »
Hej, zajmuję się też roślinami, kupuję różną ziemię i zazwyczaj są jakieś granulki itp.

Jeśli możesz po podaj proszę linki dotycz. tej gliny ...