Ok, popracuję nad tym, ostatnio poddałem się, bo nie udało mi się wstawić zdjęć zgodnie z instrukcją, nie miałem niestety czasu, ale w końcu musi się jakoś udać ...
Co do jabłka, to zaczął chcieć jeść zimą, w lecie bywały dni, że nie chciał jeść liści, a za to chętnie zjadł arbuza, ogórka, czy nawet pomidora. Rozumiem, że podstawą powinny być zioła i zielone liście, ale tak jak w 1-szym roku np. chętnie jadł liście maliny, tak w drugim woli głownie liście rzodkiewki, a czasem żadnych, tylko owoce ...
Nie tyka za to żadnych innych owoców, ani warzyw, spotkałem się z informacją prawie równie częstą, jak ta, ze żółw powinien jeść sałatę - to że powinien jeść marchewkę, ale to nieprawda, nie wszystkie są chętne do tej marchewki, widocznie to kwestia indywidualna ... Oczywiście sałata i marchew są dla greka niewłaściwe. Ale jednak zwierzęta mają prawo do indywidualnych preferencji - tak jak również żółwie wodne - też mają swoje własne upodobania smakowo - kulinarne

Tym bardziej, że zdarza się, że czasem ktoś karmi nawet mięsem (na tym Forum było to poruszane, oczywiście to był później wyjaśniony błąd), choć taki żółw - lądowy i grecki - jest weganem i surojadem :-)