Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 29.06.2025, 17:56:38 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Draco nasz mały grek  (Przeczytany 64119 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Carolina

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 1
Odp: Draco nasz mały grek
« Odpowiedź #90 dnia: 25.01.2013, 19:16:10 pm »
A ogórka podajesz bez skórki w plasterkach czy jak?:) Słyszałam że przysmakiem może tez być marchew starta na tarce.
mój jeszcze nie smakował ani jednego ani drugiego, a może w ramach dnia dziecka bym mu podrzuciła ;]

Offline Minka

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 24
  • Żółwie stepowe- Maniek i Marcelinka :)
« Odpowiedź #91 dnia: 25.01.2013, 21:11:17 pm »
a mój Manio marchewki nie ruszy. Niby taki przysmak a nie chce jeść.. dynię to skubnie ale w porównaniu z aloesem to nią gardzi wręcz.. ogórka z ręki jeszcze zje ale zdecydowanie bardziej smakują mu zdrowsze przysmaki- jak ma w misce roszponkę i ogórka to wyjje roszponkę ;) Żółwie są mądre jak mało które zwierzątko ;)
W sprawie gehenny zwierząt
nie wystarczy bić na alarm,
trzeba bić po gębie.

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #92 dnia: 25.01.2013, 21:15:31 pm »
Są skubane mądre. Moja Rysia zakopała się w zimowniku po zęby dwa dni przed tym ostatnim atakiem zimy! Pod wrażeniem byłam :) A Lonia nie ruszy rukoli z marketu. Mądre bestie :)

Offline Zawisza

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #93 dnia: 25.01.2013, 22:14:19 pm »
Ogórek siekany na drobną kostkę, poza tym za bardzo innych warzyw nie chciał jeść, tylko świeżą i liściastą zieleninkę ...
Jeden jest Wszystkim i Wszystko jest Jednym, co dajesz, jest tym co dostajesz z powrotem.

Offline Fik

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #94 dnia: 26.01.2013, 09:05:25 am »
A tu semiramida ma racje bo zawsze po takim obfitym posiłku na drugi dzień je bardzo mało..

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #95 dnia: 29.01.2013, 15:13:34 pm »
Ja po prostu karmię co rano cały zwierzyniec, żółwik dostaje więcej niż mógłby zjeść, ale chyba się nie przeje, bo w naturze zwięrzętom nie pękają brzuchy z przejedzenia ... :)
W naturze nie, ale w niewoli zwierzęta bardzo często cierpią na choroby związane z przekarmianiem. Zarówno psy, koty, jak i żółwie.

Ale żółwik ostatnio nawet ugryzł suszkę i porządnie obwąchiwał, ale później ja to zwykle, przeszedł się po nich i na drugi dzień dostał co innego ...
Otóż to, dopóki będzie dostawał szybko co innego, to nigdy się za suszki nie weźmie.

Boję się go głodzić, tym bardziej, że on nie je każdego dnia, sam wie, kiedy ma apetyt .. No chyba że są jakieś swieże liście, albo surowy ogórek - to są Jego przysmaki :)
Nie bój się, sam widzisz że żółw codziennie nie je - jeśli jest zdrowy, to parę dni głodówki nic mu nie wyrządzi złego.
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

Offline Zawisza

« Odpowiedź #96 dnia: 12.02.2013, 13:19:37 pm »
PS.

Może komuś pomoże w walce z pleśnią, jest taki środek na bazie wyciągu  grapefruita, nie będę reklamował, ale można zapytać w sklepach ogrodniczych.

Pozdrawiam serdecznie :)
Jeden jest Wszystkim i Wszystko jest Jednym, co dajesz, jest tym co dostajesz z powrotem.

Offline Zawisza

« Odpowiedź #97 dnia: 19.04.2013, 11:55:42 am »
Drakuś wczoraj zażył 1-szej w tym roku kąpieli słonecznej na balkonie, widać było, że już na to czekał chłopina ...

Offline batusia81

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 21
  • Stepek Erni, 2 x Tg nabeulensis, grecki- Jasiek[*]
« Odpowiedź #98 dnia: 19.04.2013, 13:54:13 pm »
To super, a jakieś fotki masz?Dziś u nas pada :-X
Pozdrawiam Beata :)

Offline Zawisza

« Odpowiedź #99 dnia: 19.04.2013, 15:11:12 pm »
Oj, nie dawałem rady z dodawaniem fotek na tym forum, będę się starał, ale nie wiem, jak niektórzy to robią, że wklejają duże zdjęcia, bo ja musiałem wycinać po kawałeczku z jednego zdjęcia, żeby coś w ogóle zamieścić, być może nie mam odpowiednich programów, przykro mi, bo zamieściłbym chętnie sporo fotek i to nie tylko w tym wątku ...

Ale w Krakowie wczoraj po południu było ponad 25 st. C i zółwik przebywał w klatce z Naszą kotka, oczywiście On był w dodatkowym pojemniku (koszu plastikowym), ponieważ bardzo sie boję, żeby jakieś ptaszyska się nie przyczepiły - u Nas balkony odwiedzają gołebie, a nawet kruki no i sroki - jakie jest zagrożenie ze strony tych drapieżników, mieliście jakieś doświadczenia ?

Offline darcia23

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 6
  • Todzia, Magellan, Emi :)
« Odpowiedź #100 dnia: 19.04.2013, 15:25:11 pm »

Przeczytaj proszę podany link, kiedyś również pytałam forumowiczów o zagrożenie ze strony drapieżników i podesłali mi taką smutną historie...

http://forum.zolw.info/historie-adoptowanych-zolwi/adoptowany-zolwik-stepowy-emil-w-nowym-domku/30

Co do zdjęć to może musisz je pomniejszyć? ja zawsze zmniejszam je w programie paint i dodają mi się bez problemu duże fotki.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #101 dnia: 19.04.2013, 16:10:15 pm »
Gołębi nie ma się co obawiać, ale kruki i sroki to mięsożercy i drapieżcy i stanowią zagrożenie dla gadzin.

A kota czemu w klatce trzymasz na balkonie? Jego przecież ptak nie napadnie?
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Zawisza

« Odpowiedź #102 dnia: 19.04.2013, 16:15:30 pm »
Ponieważ koty lubią ptaki ... no i mogłaby wyfrunąć ... a zbyt ją kocham, żeby później z betonu zbierać połamaną, choć znam koty, które 3 razy spadały z 6-tego piętra i przeżyły, ale ja tam wolę nie ryzykować, 2 razy mi zwiała z 2-giego piętra i więcej mam nadzieję, tego nie zrobi ...

A klatkę ma dużą, dodatkowo konary, po których się wspina i może drapać, przyzwyczaiła się i czuje się bezpieczna, poza tym na głowę nie pada ...

Może i wyrobiłem sobie tutaj opinię osoby o innych poglądach, ale sadystą nie jestem, a Wasze szanuje, choć nie wszystkie podzielam, nie boję się przyznać i ponosić odpowiedzialność ...

Także uwaga na temat drapieżnych ptaków teraz na wiosnę jest bardzo na miejscu, lepiej mają wodniaki, bo mają gdzie uciekać a lądowe moim zdaniem najbezpieczniejsze są w klatce, żeby nic się nie mogło dostać do środka ...

Dodano 19.04.2013, 16:34:00 pm
A suszek nie ruszył ani tyle, może ktos chce to oddam za darmo, bo sporo zostało - odbiór osobisty w Krakowie lub wysyłka na koszt odbiorcy, jeśli komuś się opałaca , bo nawet nie wiem co z tym zrobić, Mały dostaje to co lubi ...
« Ostatnia zmiana: 19.04.2013, 16:34:00 pm wysłana przez Zawisza »

Offline Zawisza

« Odpowiedź #103 dnia: 24.04.2013, 13:26:00 pm »
Przedstawiam Naszą Kicię, która teraz mieszka na 4 piętrze, od urodzenia jest przyzwyczajona do życia w mieszkaniu, ma już 9 lat, jest zdrowa, pomimo, że już od kilku lat nie szczepiona, ale nie ma kontaktu z innymi zwierzakami - klatka na balkonie jest zabezpieczeniem przed kontaktem z chorobami i wypadnięciem.

Dodano 24.04.2013, 13:40:39 pm

Dodano 24.04.2013, 13:41:38 pm
Akwarium niestety musiałem bardzo pomniejszyć, także nie wiem, czy coś widać, mam nadzieję, że cokolwiek ...
« Ostatnia zmiana: 24.04.2013, 13:41:38 pm wysłana przez Zawisza »

Offline Zawisza

« Odpowiedź #104 dnia: 30.12.2013, 11:00:52 am »
Witajcie, ten rok myślę, że był pomyślny, żółwik korzystał z kąpieli słonecznych aż do końca października, ponieważ bywały bardzo ciepłe dni,a i wieczorami często było powyżej 20 st. C.

Dodatkowo nie mieszka już na parapecie, ma odpowiednie oświetlenie, nowe akwarium, było trochę eksperymentów z różnymi rodzajami podłoża i kryjówek, a także z pożywieniem. Najchętniej pobiera liście rzodkiewki, rukolę, jabłko, czasami inne liście, nawet teraz w grudniu staram się zbierać np. pokrzywę, bo jeszcze rośnie np. w parku, ale mały wzgardził, choć zjadał liście dzikich niektórych roślin (zioła - chwasty), które staram się utrzymywać w doniczkach na balkonie.

Suszek nie tyka, podkładam mu od czasu do czasu, ale nie są w jego typie.

Poza tym kotka i rybki mają się dobrze, także mam nadzieję, że szczęśliwie wchodzimy w nowy Rok :)