1. Jeżeli będą tej samej płci, to nie ma to znaczenia. Jeżeli samiec i samica, to nie jest to polecane - żeby się nie rozmnażały.
2. Dwa samce raczej się nie dogadają. Samiec + samica - musisz liczyć się z tym, że trzeba je będzie rozdzielić, samiec może samicę bardzo męczyć zalotami. Czasem zdarza się, że trafi się dżentelmen, ale musisz brać taką możliwość pod uwagę. Dwie samice zazwyczaj są najlepszą konfiguracją, ale czasami zdarza się, że się atakują. Ryzyko jest zawsze.
3. W sezonie letnim karmiłam raczej codziennie, niewielkimi ilościami. Najlepiej karmić raz, góra dwa dziennie, i zabierać to, czego żółw nie zje. Ja nie zabieram od razu jak żółw odejdzie od jedzenia, bo moja ma takie jazdy że skubnie dwa razy liścia, idzie obejść terrarium, wraca do jedzenia i tak parę razy.
Teraz czas przerzucić Janusza na susz. W okresie zimowym powinien przyhamować ze wzrostem. Przyrost wagi wydaje mi się dość duży, jak przyrost wzrostu?
4. Tak jak Tupcio zapytał - jaka lampa? Jaka temperatura pod lampą?
5. Ja nie kąpię prawie w ogóle - głównie tylko jak chcę pobudzić młodą do wydalania (bo mi materiał do badania potrzebny
). Widzę, że sama chętnie siedzi w wodzie jak naleję ciepłą. 2 razy na tydzień to według mnie za dużo, 1 raz to max, jak już to proponuję 1 na 2 tygodnie i robić to w terrarium, wstawiając pojemnik z wodą pod lampę grzewczą, żeby uniknąć wahań temperatury.