Aktualności:
Witamy na forum o żółwiach lądowych!
forum.zolw.info
Strona główna
FORUM
Zaloguj się
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Forum o żółwiach lądowych - żółw stepowy i grecki, hodowla, terrarium, nasze żółwie
»
Żółwie lądowe
»
Nasze żółwie
»
Żółwie lamparcie
»
______ZUZA i LOLA ______ ;)
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
8
Do dołu
Autor
Wątek: ______ZUZA i LOLA ______ ;) (Przeczytany 134737 razy)
ankan
Pomocnik adopcyjny
Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
Reputacja: 170
Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
Odp: ______ZUZA i LOLA ______ ;)
«
Odpowiedź #45 dnia:
03.08.2015, 14:36:00 pm »
W terrarium mają tak pięknie, że rekompensuje im to brak możliwości skorzystania z wybiegu.
Od wczoraj już wreszcie ciepło i pogoda przez najbliższe 2 tyg. powinna się utrzymać..
To gadziny wyjdą na wybieg.
A jak katarek Loli? Zniknął?
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA
KLIKNIJ TUTAJ
joko
Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
Reputacja: 2
żółw grecki , żółw lamparci x3
«
Odpowiedź #46 dnia:
04.08.2015, 20:46:49 pm »
Na szczęście fala upałów dotarła i do nas
więc w końcu cieszą się słonkiem i tak jak pisałaś ankan katarek na zewnątrz prawie zniknął tzn nie ma go już tak duzo jedynie odrobinkę mokry nosek ale tak na zmianę raz jedna raz druga dziurka - już raz to przerabiałam z Zuzką i mimo wielu wysiłków zastrzyków i antybiotyków po ustąpieniu katarku mokry nosek utrzymywał się dość długo aż w końcu samo przeszło
mała jest aktywna ma apetyt wiec chyba na razie nie mam czym się martwić jak spędzi trochę czasu na wybiego to powinno przejść zupełnie. Troszkę martwi mnie jednak jej oczko ma tak jakby lekko opuchniętą górną powiekę w jednym oczku i w drugim jakby tez minimalnie
oczka są ładne błyszczące raczej nic jej sie tam nie dostało bo przyglądałam im się dokładnie , nie trze ich ani nie robi wrażenia żeby sprawiały jej ból , w terrarium utrzymuję raczej wysoką wilgotność , dietę ma dobrą - tylko urozmaicone roślinki polne , w terrarium basen + dodatkowe kapiele , podłoże ok , skorupkę ma twardą . Mój mąz mówi że według niego wyglądają normalnie może tylko te jedno minimalnie , ale mnie to troszkę niepokoi
jaka mogłaby być tego przyczyna ? Może ma niedobór wit A ? Jutro postaram się zrobić zdjęcia to może coś mi podpowiecie
Dodano 04.08.2015, 21:39:22 pm
Może jestem troszkę przewrażliwiona na punkcie tych moich gadzinek ale wolę spytać niż zbagatelizować
«
Ostatnia zmiana: 04.08.2015, 21:39:22 pm wysłana przez joko
»
Kamil56
Główny Moderator
Żółw promienisty (Geochelone radiata)
Reputacja: 29
«
Odpowiedź #47 dnia:
04.08.2015, 22:01:01 pm »
Pytaj, pytaj. Ja też codziennie przyglądam się moim gadzinom i czasem coś mnie niepokoi.
Wertuję wtedy forum od deski do deski albo zapytam dla pewności.
Dziś natomiast siedziałem przy terra i patrzyłem jak jedzą ze smakiem rdest ptasi
ankan
Pomocnik adopcyjny
«
Odpowiedź #48 dnia:
05.08.2015, 09:49:34 am »
To dobrze, że katarek się uspokoił. Na słoneczku powinien do końca obeschnąć.
Wstaw zdjęcie oczek - to popatrzymy.
Na niedobór wit. A bym nie stawiała - on rzadko u lądowych występuje, a Twoje żywione są prawidłowo i warunki mają super. Może jakieś podrażnienie, trzecia powieka, albo po prostu taka uroda gadzinki. U mnie Leoś wygląda jakby miał podpuchnięte oczy po kąpieli - ma wokół nich jasne obwódki i w wodzie one się stają bardziej wyraźne.
KLIKNIJ TUTAJ
joko
«
Odpowiedź #49 dnia:
05.08.2015, 22:04:41 pm »
Niestety nie dałam rady dziś zrobić zdjęć bo byłam troszkę zabiegana , te jedno oczko od początku jak ją kupiłam wydawało mi się jakby minimalnie "wyżej osadzone" tak jakby ciut bardziej "wyłupiaste" oczywiście różnica jest minimalna i dla nikogo nie zauważalna , ale wpatrując się w nia każdego dnia widzę ze te oczka nie są identyczne - czy jest to możliwe ? może właśnie dlatego mam takie złudzenie że w tym jednym oczku jest opuchnięta górna powieka. Kamil56 ja też przewertowałam całe forum szukając powodu
ale po wykluczeniu wszystkiego zostało mi tylko podejrzenie niedoboru wit A ale ankan troszkę mnie uspokoiła
ankan
Pomocnik adopcyjny
«
Odpowiedź #50 dnia:
06.08.2015, 15:17:04 pm »
Sądzę, że jest to możliwe, żółwie, podobnie jak ludzie mogą mieć asymetryczny rozkład łebka.
KLIKNIJ TUTAJ
joko
«
Odpowiedź #51 dnia:
06.08.2015, 21:59:55 pm »
Wklejam zdjęcia - co myślicie o tym oczku?