Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 25.08.2026, 10:21:15 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Nasz nowy lokator  (Przeczytany 222395 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
Odp: Nasz nowy lokator
« Odpowiedź #15 dnia: 23.07.2013, 00:21:45 am »
Dziękuję wszystkim za komplementy i życzenia. :)  Odkąd go mamy to chodzę jak na narkotykach, wszystko mnie cieszy.  ;D

Maluch ma już imię, jak zresztą zdradził MeChanik parę postów wcześniej, to nasz mały Bąk! ;D  Uwierzcie, naprawdę chodzi jak nakręcony. Jestem w ogromnym szoku, że żółw może mieć tyle energii - myślę, że Kubusia przez tydzień wykonywała tyle ruchów, co on przez jeden dzień.
Jest strasznie żarty, nie wybrzydza, je wszystko co dostanie pod nos, łącznie z sepią. Jak się tylko zbudzi, to wcale nie idzie się grzać, a od razu zabiera się za jedzenie. To samo jak ze sklepu przyjechaliśmy - żadna tam aklimatyzacja, od razu wziął się za koniczynkę.
Do weta idziemy w sierpniu, bo nasz toruński specjalista w lipcu na urlopie.

wege, gatunek ten a nie żabutek, bo jednak wydaje mi się że miałabym kłopot z utrzymaniem prawidłowej wilgotności, a dieta lamparcia jakoś mi nie straszna. Opory budziły tylko przewidywane rozmiary tego gatunku, ale na razie przez kilka lat nie będzie potrzebował trzymetrowej zagródki w mieszkaniu, a później na pewno będziemy zmieniać lokal na większy, to i kąt dla Bączka się znajdzie.
Bardzo chętnie adoptowałabym gatunek niezimujący, z racji rozmiarów choćby afrykańskiego mauretanka, jednak w adopcjach same zimujące gadziorki.

I jeszcze jedna różnica gatunkowa, która zrobiła na mnie kolosalne wrażenie (trzeba czasem samemu odkryć Amerykę 8)) - Bączek spędza w swoim basenie średnio z godzinkę dziennie. Kubusia umoczywszy pazur uciekała w popłochu jakby ją parzyło!
« Ostatnia zmiana: 23.07.2013, 00:25:50 am wysłana przez semiramida »
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #16 dnia: 23.07.2013, 00:45:26 am »
Cudna sprawa :D Naprawdę kapitalny ;)
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline Tomasz!

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #17 dnia: 23.07.2013, 00:50:26 am »
Czy mały Bąk nie ma problemów z wychodzeniem z tej podstawki?
Mój miał problem, bo była polewana od środka i biedactwo się ślizgał.Wymieniłem więc podstawkę na taką z czerwonej terakoty,

Offline semiramida

« Odpowiedź #18 dnia: 23.07.2013, 01:00:56 am »
Dzięki. :)

Bączek wychodzi z basenu bez wysiłku, to jest taka porowata podstawka doniczkowa. Jednak ze względu na płytkość, woda strasznie szybko wyparowuje/zostaje wypita, co i rusz dolewam nową.
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

Offline she

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #19 dnia: 23.07.2013, 07:19:38 am »
semi a w jakim wieku jest Wasz Bączek?

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #20 dnia: 23.07.2013, 10:19:32 am »
Lamparcie b. lubią sie moczyć w wodzie. Jak im jeszcze lampkę nad basenikiem zapalić, to by w tym leżały niczym na kamieniu z wyciągniętymi nóżkami.
W ogóle lubią wodę i nawet pływają..:)

Maluszek to myślę, że ma ok. 1 - 1,5 roku, patrząc na wagę i niewielkie przyrosty poza tarczkami embrionalnymi.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline she

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #21 dnia: 23.07.2013, 14:26:56 pm »
to malusi jeszcze :) Kurcze choruję wręcz na takiego lamparta, jednak rozmiary do jakich dorasta sprowadzają mnie na ziemię.

Offline semiramida

« Odpowiedź #22 dnia: 23.07.2013, 22:40:06 pm »
O ile się mogę w tym CITES-ie połapać, to Bączek jest z lutego 2012. Ma niewiele ponad 6 cm i waży z pustym brzuchem jednak 60, a nie 66 gram (66 w sklepie, a w transporcie ze strachu była wielka kupa).

Tak myślałam, żeby mu lampkę przestawić nad basen, na razie w terrarium ja kombinuję swoje, a Bączek swoje - nie chce spać w kryjówce, a z upodobaniem śpi z głową na higrometrze, na granicy drewienek i darni. Może dlatego, ze doniczka plastikowa - latam za mniejszymi ceramicznymi i nie mogę upolować, idę jutro na konkretne łowy i nie wracam z pustymi. Jutro też mam zamiar uruchomić wybieg, o ile pogoda pozwoli.
Może kiedyś zrobimy zajęcia z pływania, póki co nie mam odwagi! ;)

Aha, i wiem że trzeba długo poczekać na rozpoznanie płci, ale ja stawiam na chłopczyka. :D