Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 27.06.2025, 10:27:16 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Lamparcik Kubuś [scalony]  (Przeczytany 105767 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 49
  • Osada Żółwikowo
Odp: Żółw lamparci (pardalis babcocki)
« Odpowiedź #75 dnia: 04.01.2012, 18:39:49 pm »
Dorciu, a może natknęłaś się gdzieś na batata i jego kiełki? Czy są jakieś dobre źródła?

Offline Martin

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #76 dnia: 04.01.2012, 18:43:57 pm »
Wlasnie caly problem jest w tym ze mamy ZIME >:(
I ogranicza to bardzo dostep do swierzych roslin. Tak wiec usiluje podac to co mozna kupic w sklepie. A jest tego i tak niewiele. Cala sprawe utrudnia fakt ze jest to mlody lamparcik i pewnie sam jeszcze nie wie co lubi ;D
Po drugie jest ZIMA >:( i jest malo aktywny- nie ulatwia to sprawy z jego zywieniem :'(

Co do opuncji to poza pozbyciem sie kolcy to jak to podajecie? W plasterki tak jak idzie? Czy moze obrac z tej twardszej skorki i podac tylko to co wewnatrz?

Offline Dorcia

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #77 dnia: 04.01.2012, 18:55:41 pm »
Przyznam się szczerze, że jakoś nie kojarzę, żebym gdzieś widziała info o batacie, zerknę jeszcze na spokojnie.

Co do zimy to doskonale rozumiem, niestety nie wyszło tak dobrze jak chciałam.

Z tego co mi świta w głowie, to sporą, lub nawet znaczną część diety lampartów stanowią trawy (szczególnie młodych osobników).
Dostępnych mamy sporo odmian i szybko rośnie (czy to w terra czy w doniczkach).
Jest szansa, że sam zacznie skubać jak smakołyki mu zaczną kiełkować.

Ok, może do suszków nie łatwo przekonać gada, ale to się udaje. Przebrnęłam, Skorupa wcina jak szalona, dziś nawet udało się zakupić sporo różności.

Offline Martin

« Odpowiedź #78 dnia: 04.01.2012, 19:13:16 pm »
Wiem ze trawy stanowia okolo 70% menu lamparcich. Dlatego tez tykopalem spory kawal darni z ogrodka i wstawilem do terra. Niestety nasz Kubus bardzo malo z tego skubi- co mnie rozczarowalo- i zastanawiam sie czy moze to jakas zla odmiana trawy?!
Jakie trawy moglbym zasiac, ktore rowniez szybko kielkuja?
Ta co jest w terra od ponad miesiaca i tak niedlugo sama padnie i bedzie do wymiany.
Dlatego nie mam nic przeiwko aby mu posiac troche nowej. Tylko jaka bedzie najlepsza dla lamparta?
Z gory dzieki?

Offline Martin

Odp: Lamparcik Kubuś i jego terra
« Odpowiedź #79 dnia: 04.01.2012, 19:16:38 pm »
No a tu juz mamy terra z nowym tlem na dwoch bocznych sciankach.
Zalozylem rowniez czasciowo przykrycie po to aby bylo latwiej utrzymac temp zwlaszcza zima :D

Offline Dorcia

• **
« Odpowiedź #80 dnia: 04.01.2012, 19:24:48 pm »
http://www.terrarium.com.pl/zobacz/zywienie-zolwi-ladowych-62.html - Tutaj znajdziesz trochę nazw, jednak nie wiem czy uda się zakupić u nas :(

Generalnie każdą trawa będzie dobra, o ile nie będzie typu "ostrego".

Ja ostatnio kupiłam mieszankę traw sportowych, niby wytrzymalszych. W terra świetnie rośnie, kilka dni do tygodnia. Jest mięciutka, zieloniutka i wygląda smakowicie :) - tyle, że moje nie jadają.
I tak najsmaczniejsze będą te świeżo wykiełkowane (może dlatego nie ruszał wykopanej, a może była zbyt twarda czy ostra).
Jak będziesz chciał mieć na dłużej to zasiej w pojemniku i pamiętaj o przycinaniu.

Jeszcze wracając do batata. Na TTT odradzają wszelkie odmiany Ipomoea. Dodatkowo to roślina z rodziny powojowatych, co też nie jest zalecane.
Można znaleźć batata jako polecane warzywo, ale na tych samych stronach są również złe składniki diety.
W tym ziemniaku problem też chyba leży w nasionach, więc nie wiem czy w tym przypadku kiełki nie będą bardziej niebezpieczne jak dorosła roślina czy jej owoc?
Trzeba by głębiej poszperać.

Offline Martin

« Odpowiedź #81 dnia: 04.01.2012, 19:47:05 pm »
Dorcia, swietny artykul (chociaz nie jestem zbyt wielkim fanem terrarium.com) wielkie dzieki.
Swietny spis traw. U nas nie bede mial problemu z zamowieniem nasion paru z nich- mieszkam w Stanach. Zara lece na Amazon.com i sie robi ;D
Tutaj mozesz zobaczyc jaka trawe ma teraz http://forum.zolw.info/zolwie-lamparcie/lamparcik-kubus-i-jego-terra/

Ja niestety nie znam sie na tele by rozpoznac jaki to gatunek 8) Cieszylem sie jak ja wykopalem ze byla z pewngo zrodla ( bo swoja) i wiedzialem ze nie byla ani nawozona ani nie rosla przy zadnej drodze itd.
Tak jak powiedzialem, nie mam nic przeciwko posianiu nowej (lepszej). Wazne by Kubus mial jak najwiecej opcji do jedzenia i wtedy wszystko bedzie OK ;)
dzieki

Offline Dorcia

• **
« Odpowiedź #82 dnia: 04.01.2012, 20:40:59 pm »
To problemu z nasionkami nie będzie :)

Przyznam szczerze, że też nie do końca jestem przekonana do tego miejsca, ale mają tam kilka naprawdę świetnych artykułów.

Trawka bardzo ładna, terra i żółwik też, ale to może nie w tym wątku ;)

A tak wygląda świeżo wyrośnięta z nasion trawka, trochę przypomina kiełki, może to malucha skusi :)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #83 dnia: 05.01.2012, 10:58:46 am »
Martin - lamparty są z gat. olbrzymów, jesli dostaną za dużo białka i węglowodanów to błyskawicznie urosną i się pokrzywią.
Dlatego pożywienie zawierające cukier i dużo białka odpada.
Nie podawałabym ziemniaków, kapusty, sałaty, pietruszki itp. Pietruszka jest poza tym moczopędna.
Z warzyw - to ewent. cykorię, dynię, kabaczka czy ogórka - ale rzadko, jako dodatki.

Trawę kup jakąś ogrodową - posiej na podstawkach (najlepiej na ligninie) - po tygodniu nadaje się do jedzenia.
Opuncję takiemu maluchowi to obierz ze skórki i pokroj w małą kostkę.

Tu masz jeszcze dobry spis roślin nadających się do jedzenia + zestaw polecanych traw:
http://www.chelonia.org/articles/Mistypardaliscare.htm
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #84 dnia: 05.01.2012, 11:03:37 am »
I fajnie wyszło..:)

Taką masz ładną trawę - a on jej jeść nie chce?....U mnie by zniknęła w ciągu pół godziny...:)
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Martin

« Odpowiedź #85 dnia: 05.01.2012, 15:02:49 pm »
Dzieki,
az mi przykro patrzec ze zolw zywiacy sie glownie trawa nie chce jesc tej co ma w terra :'(
To musi byc bardzo zla trawa >:( Bo zolw jest super 8)
Wczoraj juz zamowilem 3 gatunki nowej trawy do posiania, wiec za pare dni ja dostane no i na koniec przyszlego tygodnia powinna byc juz do jedzenia.
Potrzebuje jeszcze tylko lignine ;D

Offline Fausto

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 10
    • Harley i reszta życia
« Odpowiedź #86 dnia: 05.01.2012, 15:49:41 pm »
Martin, nie martw się. Wygląda na to, że jedziemy na tym samym wózku bo ja też jestem świeży i niepokoję się o moje skorupki ale jestem już ciut spokojniejszy. Mój wet powiedział, że jeśli nie ma kataru, ładne oczy i nie pompuje łapami powietrza to raczej nie powinien być chory. Może to tylko ze względu na porę roku tak trochę osowiałe są. Mój Kapsel jak wcześniej w ogóle nie chciał jeść trawy tak teraz rzuca się na nią jak koń na owies..Może i Twój też potrzebuje czasu..

Offline Dorcia

• **
« Odpowiedź #87 dnia: 05.01.2012, 21:59:35 pm »
Też bym się skłaniała ku potrzebie czasu (może sama się próbuję przekonać).

Owszem u mniej jest stepówek, dodatkowo chory, ale też mam wrażenie że nasze ostatnie spore problemy są związane ze stresem. Ciągle zastrzyki i kąpiele, ciągle ktoś mnie ogląda to jak ja mam się dobrze czuć.
Od paru dni żółwik raczej śpi w jedzeniu niż zjada. Ale zauważyłam też, że śpi bardzo niespokojnie. Jak tyko się ruszę w pokoju to od razu otwiera oczy i się nerwowo rozgląda. Może trzeba trochę poczekać i nie naciskać a skusi się na tę piękną trawę :) Czasem myślę, że my bardziej się martwimy i panikujemy niż one same. Ja na dwa dni odstawiam wszystko i daję spokój kamykowi. Zobaczymy.

I zgadzam się: żółw jest super, trawa musi być lewa ;)

Offline Dorcia

• **
« Odpowiedź #88 dnia: 05.01.2012, 22:05:52 pm »
Taką trawę to i moja stepówka by wciągnęła od razu, choć to niby nie leży w jej naturze.

Terrarium mnie urzeka, szczególnie ta zieloność :)
Też przez chwilkę rozważałam kształt trójkąta, ale dla moich szaleńców trochę za mały kąt mam ;)
Żółwik też śliczności ... strasznie Wam zazdroszczę lamparcików.

Choć i tak rządzi kumpel Kubusia :D

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #89 dnia: 06.01.2012, 00:26:39 am »
Szukałam o tych batatach i się zaczytałam; trafiłam na ślad, że liście nie mogą być dla żółwi trujące, na afrykańskich farmach skarmiano nimi lamparty --> http://www.africa.kyoto-u.ac.jp/kiroku/asm_normal/abstracts/pdf/19-4/187-199.pdf, choć z drugiej strony, akurat to nie może być też argumentem za ich podawaniem - podstawowym celem linkowanej pracy było zwrócenie uwagi na złe warunki hodowlane tychże żółwi. I tak po nitce do kłębka, trafiłam na inny interesujący artykuł tegoż autora, poświęcony diecie i zwyczajom lampartów --> http://africantortoise.com/AfJEcoPardalis2001-1.pdf, polecam już, choć sama jeszcze czytam:) Z pobieżnego szukania - w tekście wymieniona jest roślina z rodziny powojowatych i rodzaju wilców (Ipomoea mombassana) jako składnik żółwiowej naturalnej diety, choć występujący w niewielkiej ilości.
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM