Niektórzy z Was troszeczkę przesadzają, "ewaewa" wszak nie znęca się świadomie nad gadem a błedy hodowlane większość z użytkowników (przynajmniej ja się do tego przyznam) również popełniała.
Zuzia jest przepięknym żółwiem, jednym z ładniejszych jakie tu widziałem.
Z tego co zrozumiałem jest ona niespodzianką i to dużą, bo przecież pierwotnie miała być o wiele mniejszym stepowym. Faktem jest że powinnaś troszkę więcej o tych stworzeniach poczytać bo wynika że sama tego żółwia wybierałaś (czy nie? bo nie jest to do końca jasne dla mnie, niespodziewany prezent ale wynika że byłaś przy zakupie).
Dużo widzę tu opinii, że gatunek ciężki w hodowli, że mało kto daje sobie radę. Prawda jest taka, że KAŻDY gatunek żółwia lądowego jest trudny w hodowli, moim skromnym zdaniem żółwie zimujące(jak stepowy na przykład) są nawet cięższe właśnie z powodu zimowania i całego rytuału z nim związanego.
Gatunki afrykańskie (w polskich warunkach hodowlanych to głównie lamparty) nie zimują ( Zuzia również, przypuszczam że o tym wiesz). Z kolei wymagają więcej przestrzeni co również jest utrudnieniem.
Co do diety i sposobów na przekonanie do suszu. Czy oddałaś może kupę Zuzi do badania na pasożyty? Jeśli ma jakieś robale lub inne paskudztwo to lepiej jej nie głodować, w przypadku braku takich lokatorów głodówka niczego złego nie zrobi.
Poza tym sądząc po wyglądzie skorupki żółw nie dość że nie miał najlepszych warunków to jeszcze mógł mieć spieprzoną dietę, do której się przyzwyczaił, wiem bo sam miałem początkowe trudności z przekonaniem mojej żółwicy to prozdrowotnej diety, a pani ze sklepu dokładnie mi opisała wcześniejsze nawyki żywieniowe, dodam że skorupka również nie jest idealna. Moim zdaniem dobrze by było zacząć od zdrowych i świeżych roślin (trawa, sukulenty itd.), a do suszu z czasem się przekona, wiem również że z kupnym może być różnie, to zależy od osobnika. Samodzielnie ususzone lepiej schodzą.
O lampach było już wspomniane ze szczegółami, ja tylko dodam że trzeba je zakupic jak najszybciej.
Powodzenia, żółw to wbrew wszelkim pozorom zwierzę wymagające, niezależnie od gatunku.