Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 13.05.2025, 16:36:50 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Majowo-czerwcowy balkonowy wybieg Marianki i Stefanka :)  (Przeczytany 62380 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 49
  • Osada Żółwikowo
Odp: Majowo-czerwcowy balkonowy wybieg Marianki i Stefanka :)
« Odpowiedź #120 dnia: 26.05.2012, 15:29:21 pm »
I co, widać różnicę w zachowaniu, prawda?
U moich żółwików to jest naprawdę różnica dramatyczna. Jednak wybieg to jest to.
Pięknie się żyje Twoim żółwikom. I pięknie też wyglądają.

Offline KamilJ

• Reputacja: 19
« Odpowiedź #121 dnia: 27.05.2012, 22:59:29 pm »
I co, widać różnicę w zachowaniu, prawda?
Tak zdecydowanie ich ruchliwość jest zwiększona, ale to też zależy od dnia, jak jest koło 20 stopni, to wyjdą zjedzą i się dużo kopią bo chyba im trochę za chłodno. Za to jak jest ponad 30 to więcej chodzą i są aktywne, ale też szukają cienia. Za to jak jest gdzieś 26-28 to nie schodzą ze słońca, łażą, wspinają się, podskubują, widać, że taka temperatura im najlepiej pasuje ;)

Pięknie się żyje Twoim żółwikom. I pięknie też wyglądają.
Dziękuje, robię wszystko co mogę żeby im było jak najlepiej, mimo, że to tylko wybieg balkonowy, ale te 125 x 105, nie jest aż takie małe,a ja staram się im zapewnić wszystko co można ;)

Dodano 29.05.2012, 19:32:56 pm
Pogoda do soboty ma spadać dopiero w niedziele ma iść trochę do góry, w ciągu dnia ma spaść nawet do 12 stopni i być deszczowo, noce do 4 stopni.
Jak się zapatrujecie na taką pogodę, zostawiacie podczas takich kilku dni żółwie normalnie na wybiegu?
« Ostatnia zmiana: 29.05.2012, 19:32:56 pm wysłana przez KamilJ »
Posiadam dwa żółwie stepowe:D

Offline rumek

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #122 dnia: 30.05.2012, 09:29:41 am »
"Pogoda do soboty ma spadać dopiero w niedziele ma iść trochę do góry, w ciągu dnia ma spaść nawet do 12 stopni" jak rozumiem chodzi o temperaturę :P ja wczoraj jak tylko zrobiło się mocniej deszczowo i temperatura spadła poniżej 10stopni zabrałem późnym wieczorem żółwia do terrarium, dzisiaj rano jak zapaliłem mu terrarium to widziałem że się wygrzewał na kamieniach pod grzewczą...teraz jest zdaje się jakieś 15-18stopni więc może tragedii nie ma ale zachmurzenie jest więc siedzi w terrarium :) 
Mylić się to rzecz ludzka , nie słuchać rad to głupota.

Offline KamilJ

« Odpowiedź #123 dnia: 30.05.2012, 09:54:36 am »
Faktycznie, wyszło nie po Polsku hehe :-[
U mnie dziś ma być góra 18 stopni z lekkim zachmurzeniem więc zostają na wybiegu, ale jutro ma być poniżej 15 i mocny deszcz i to mnie martwi :( Padać ma aż do niedzieli z różnym nasileniem i zastanawiam się czy je zabrać do domu jak spadnie poniżej 15 stopni czy po prostu zaciągnąć folię i niech sobie tam posiedzą?
Tylko gorzej może być nocami bo nawet koło 2 stopni... Chociaż ciężko mi w to uwierzyć bo to prawie czerwiec, ale z naszą pogodą nigdy nic nie wiadomo ;)

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #124 dnia: 30.05.2012, 09:57:18 am »
Ja bym naciągnęła folie i zostawiła. No chyba, że faktycznie nocami miałoby być po 2 st.... ale trudno w to uwierzyć

Offline KamilJ

« Odpowiedź #125 dnia: 30.05.2012, 10:00:00 am »
Dzięki, też właśnie jestem za tym rozwiązaniem, te 3 dni się, że tak powiem przemęczą, a później ma wrócić słońce więc będą zadowolone ;)

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #126 dnia: 30.05.2012, 10:02:26 am »
To jest naturalne, że czasem pada i trzeba się pochować ;)

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: 30.05.2012, 10:20:21 am »
Moje żółwie zostają na swoich wybiegach.Najwyżej na te kilka dni nakryję wybiegi folią przepuszczającą światło i już.Dzięki temu temperatura wewnątrz będzie wyższa, a i deszcz ich nie zaleje. ;)

Offline KamilJ

« Odpowiedź #128 dnia: 30.05.2012, 10:20:43 am »
Deszcz jak deszcz, tylko tak poniżej 15 stopni w dzień to mi chłodno, a co mają one powiedzieć ;)

Dodano 30.05.2012, 10:21:57 am
Moje żółwie zostają na swoich wybiegach.Najwyżej na te kilka dni nakryję wybiegi folią przepuszczającą światło i już.Dzięki temu temperatura wewnątrz będzie wyższa, a i deszcz ich nie zaleje. ;)
Też właśnie mam taką folię, więc je zostawię. Tylko jak słońca nie będzie to nawet się tam nie będzie miało z czego nagrzać :(

Offline rumek

• *
« Odpowiedź #129 dnia: 30.05.2012, 11:02:48 am »
W sumie pomysł z folią jest ok :) tylko nie bardzo taką miałem pod ręką. Druga sprawa to to , że wczoraj jednak sporo u mnie padało a nikogo w domu nie miałem żeby wcześniejszym wieczorem ktoś mi skorupe zabrał do domu, stąd dzisiaj siedzi w terrarium. Ja mam nadzieje , że w weekend będzie ładniejsza pogoda bo muszę dokończyć nowy wybieg  :D bo stary to mały jest...

Offline KamilJ

« Odpowiedź #130 dnia: 31.05.2012, 08:38:38 am »
Folia zaciągnięta, bo na dworze 10 stopni, a i słońca za bardzo nie ma :( Ma być dziś tylko 16 stopni i padać ???
A ocieplić ma się dopiero we wtorek/środę, więc mi ich trochę szkoda, że im tak chłodno, ale myślę, że dadzą radę ;D

Offline rumek

• *
« Odpowiedź #131 dnia: 31.05.2012, 08:45:19 am »
Ja uważam , że radę dadzą :) mój dzisiaj przed 7 powędrował na dwór bo było ładne słoneczko i okolice 16-17st. jak dojechałem do pracy to już bardziej pochmurno. Wierzę w jego pomysłowość i to , że da rade :D

Offline KamilJ

« Odpowiedź #132 dnia: 31.05.2012, 09:02:37 am »
Byłbym zadowolony jakby u mnie dziś u mnie było te 17 i było słonecznie, chociaż na trochę, bo teraz to pochmurno i 12 stopni, czyli powoli rośnie ;)

Offline rumek

• *
« Odpowiedź #133 dnia: 31.05.2012, 09:24:23 am »
to na co liczę dzisiaj to promienie słońca :D z temperaturą to uważam , że szału nie będzie...dobrze , że wcześniej wracam z pracy to w razie potrzeby będzie wsparcie dla żółwia :)

Offline KamilJ

« Odpowiedź #134 dnia: 01.06.2012, 10:30:16 am »
U mnie jest w tej chwili 8 stopni, dziś ma nawet słońce nie przebić się zza chmur i cały dzień przelotnie padać, a maksymalnie ma być 13 stopni, jutro to samo. Zastanawiam się czy nie zabrać żółwików do domu. Bez lampki, co najwyżej UVB, teraz i tak są pod folią (gdzie jest 11 stopni, ale jak nie wyjdzie słońce nawet na chwilę to się tam nie nagrzeje) w terra jest teraz 18 stopni to by nie było im za gorąco, a zawsze chyba trochę przyjemniej.
A jak u Was dziś z temperaturą? I czy żółwie na zewnątrz?