Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 06.05.2025, 20:16:46 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Majowo-czerwcowy balkonowy wybieg Marianki i Stefanka :)  (Przeczytany 62031 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KamilJ

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 19
Odp: Majowo-czerwcowy balkonowy wybieg Marianki i Stefanka :)
« Odpowiedź #45 dnia: 09.05.2012, 19:40:56 pm »
Zdam jutro relację z samego rana, czy ja przeżyłem tę noc i jak buszują szkraby ;)

Dodano 09.05.2012, 21:07:34 pm
Relację jednak zaczynam już teraz. Jest ciepło, chyba dobrze wybrałem z pierwszą nocą bo jest 21 a jest 16 stopni na zewnątrz. Mimo wszystko strasznie się stresuję ;)
« Ostatnia zmiana: 09.05.2012, 21:07:34 pm wysłana przez KamilJ »
Posiadam dwa żółwie stepowe:D

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Reputacja: 49
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #46 dnia: 09.05.2012, 21:48:59 pm »
Powinno być dobrze, temperatura będzie spadała powoli, a żółw tak samo powoli się schłodzi, więc nic mu nie grozi. Najzimniej będzie przed świtem, ale wtedy już nie będziesz chyba po niego leciał. Jeśli bardzo się denerwujesz, to przykryj czymś miejsce, gdzie jest zakopany, choćby złożonym grubym ręcznikiem. Ale przymrozków dzisiaj być nie powinno.

Offline KamilJ

« Odpowiedź #47 dnia: 09.05.2012, 21:56:02 pm »
O 5 rano ma spaść do 10 stopni, mam nadzieję, że nie będzie to dla nich szokiem. Jednakże wszyscy mnie uspakajają, więc martwię się bardzo, ale cały czas sobie myślę, że będzie dobrze :) Teraz jest przed 22 i nadal jest 16 stopni. Przed chwilą świeciłem, żeby sprawdzić czy się czasem nie odkopały, ale wszystko ok, zakopane w dwóch różnych kątach ;) Co jak na nie jest dziwne, bo w terrarium jak miały dwie różne kryjówki (za małe na dwa) to zawsze się pchały jeden na drugi. Więc w terra zrobiłem w końcu jedną dużą:D A teraz widzę, że się schowały oddzielnie po kątach pod półeczkami:)

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #48 dnia: 09.05.2012, 22:24:07 pm »
Posprzeczały się i śpią osobno. Jak stare dobre małżeństwo. :D

Offline KamilJ

« Odpowiedź #49 dnia: 09.05.2012, 22:35:00 pm »
Pewnie tak:D
Temperatura spadła do 15 stopni, lekki wiaterek, nic porywistego ;)
Przeżywa dziś strasznie i chyba nie zasnę ;) Proszę się ze mnie nie nabijać :)
Już tak mam, nie chcę żeby przeze mnie im się coś stało ;) Jednak wiem, że to co robię, to dla ich dobra i zdrowia.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #50 dnia: 09.05.2012, 22:47:08 pm »
A folią je przykryłeś?
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline KamilJ

« Odpowiedź #51 dnia: 09.05.2012, 23:16:21 pm »
Po 23, 14 stopni, nie jest źle.
Folią nakryłem do połowy, jak było mi sugerowane.
Nakryłem tę część na której śpią żółwie.
Lepiej by było jakbym zakrył na całości?

Dodano 10.05.2012, 00:08:05 am
Po północy jest prawie 13 (powiedzmy 12,5) stopni na dworze, temperatura spada powoli.
Nad ranem ma być (w zależności od źródła) 8-10 stopni, więc myślę, że nie jest to jakieś skrajne wyziębienie nawet jak na pierwszą noc na wybiegu.
Wybieg jest zakryty do połowy folią, w tej części gdzie śpią żółwie, zawsze to jakoś będę lepiej się z tym czuł, że wiatr nie będzie zawiewał czy coś ;)
Pełen obaw idę spać.
« Ostatnia zmiana: 10.05.2012, 00:08:05 am wysłana przez KamilJ »

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #52 dnia: 10.05.2012, 00:55:39 am »
Ja bym nakryła całość, jeśli żółwie nie mają ocieplanej styropianem albo korkiem budki, gdzie zawsze te min. 2-3 stopnie jest cieplej.
Ale może nie spadnie niżej niż te 8 stopni.

Offline rumek

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #53 dnia: 10.05.2012, 09:10:14 am »
cześć przyłączę się do rozmowy Akan i KamilJ. Jeśli chodzi o mnie to wychodzi na to ze jestem jeszcze bardziej mniej czuły niż Akan bo mój żółw w ubiegłym roku od czerwca do września prawie cały czas był na zew.wybiegu.Jak padał deszcz to miał nakrytą dyktę/pokrywkę na części wybiegu plus jak chciał to nocował w kamiennej kryjówce. Kamil , że obawy masz to rozumiem ale jak np.dzisiaj u mnie z rana ok.7 było już 16st. do śmiem twierdzić , że do 17-18 na pewno będzie jakieś 24-25st. więc nie ma stresu może żółw siedzieć na dworze. Mój aktualnie tego nie robi bo wybieg który ma jest nieco mniejszy od aktualnej terry więc muszę zbudować nowy chociaż już w tym roku kilka razy siedział w tym mniejszym na zewnątrz. Ja się czasem zastanawiam czy MY generalnie nie chcemy za bardzo przekombinować w dogodzeniu naszym pupilom?? jak ma możliwość zakopania się,wejścia do kryjówki i schronienia przed deszczem to może nie warto kombinować?? Przecież w naturalnych warunkach żółw sobie pokrywki nad głowę na założy...tylko schowa się ewentualnie w jakiejś naturalnej kryjówce :)
Mylić się to rzecz ludzka , nie słuchać rad to głupota.

Offline KamilJ

« Odpowiedź #54 dnia: 10.05.2012, 12:18:18 pm »
Po 7 rano gdy zajrzałem do żółwi, to były jeszcze zakopane, ale już odwrócone głową do świata i siedziały z otwartymi oczkami. Widocznie jeszcze nie miały ochoty chodzić po wybiegu. Po 4 rano , jak wstałem sprawdzić temperaturę to było 8 stopni. Więc myślę, że mimo iż to ich pierwsza noc, to nie było źle. Teraz jest 26 stopni, ale pochmurnie, więc się nie chowaj przed słońcem tylko chodzą po wybiegu. Jestem zadowolony. Teraz już będzie mi łatwiej spać, a jestem strasznie nie wyspany po tej nocy :P Dziś ma być nawet 12 stopni w nocy więc się nie boję. Ale teraz mam już inne obawy bo w sobotę w dzień temperatura ma spaść do 14 stopni, a w nocy do 2-3 i co wtedy mam zrobić?
Aha, a co do folii, to wybieg był zakryty w 80%, tak żeby nie zrobił się tam jakiś zaduch.

Dodano 10.05.2012, 12:28:38 pm
mój żółw w ubiegłym roku od czerwca do września prawie cały czas był na zew.wybiegu.Jak padał deszcz to miał nakrytą dyktę/pokrywkę na części wybiegu plus jak chciał to nocował w kamiennej kryjówce. Kamil , że obawy masz to rozumiem ale jak np.dzisiaj u mnie z rana ok.7 było już 16st. do śmiem twierdzić , że do 17-18 na pewno będzie jakieś 24-25st. więc nie ma stresu może żółw siedzieć na dworze.
Wiesz Rumek, mi chodzi o to, że ja się stresowałem pierwszą nocą na wybiegu, one dni już spędzały na dworze, nawet przy 22 stopniach. Więc jakieś tam przyzwyczajenie miały. Jest też problem, że jest początek maja, i temperatura jeszcze ma swoje drastyczne skoki i czasem jeszcze mogą wystąpić przymrozki. Tak więc, po prostu chciałem dla nich wybrać w miarę ciepłą noc jak na pierwszy raz. Z nadzieję, że prognozy są dobre i temperatura nie skoczy jakoś znacząco w dół. W czerwcu nie zdarzają się przymrozki, więc to już jest łatwiejsza sprawa. Z majem nigdy nic nie wiadomo ;)

Jednakże, dziękuje Ci za uwagi. Tylko jest też pewne różnica (wg mnie, pewnie innych też), czy żółw pochodzi z odłowu, czy jest urodzony w niewoli. Wiadomo, żółwie z odłowu są sporo wytrzymalsze i silniejsze. Żółwie z hodowli zakupione przeze mnie we wrześniu zeszłego roku w zoologu, całą zimę spędziły w terrarium pod lampami. Więc przez te pół roku przyzwyczaiły się do stałej temperatury, braku wiatru innych warunków pogodowych. W tym roku, mam plany zimować żółwie, więc myślę, że już w przyszłym roku będzie inaczej. Żółwie na wybiegu będą jak najdłużej, czyli jak się uda to do października i na wiosnę z powrotem na wybieg i wtedy będę miał pewność, że już są zahartowane.
« Ostatnia zmiana: 10.05.2012, 12:28:38 pm wysłana przez KamilJ »

Offline rumek

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #55 dnia: 10.05.2012, 14:22:03 pm »
Wiesz co Kamil co do faktów przymrozków masz rację :) Mojego żółwia mam od hodowcy krajowego :)
Mylić się to rzecz ludzka , nie słuchać rad to głupota.

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #56 dnia: 10.05.2012, 15:04:07 pm »
W każdym razie wszystko poszło dobrze, więc gratuluję. :D
A u mnie też zapowiadają dwie noce z przymrozkami, więc na pewno wieczorem zabiorę żółwiki z wybiegu, a odniosę dopiero rano czy przed południem, gdy się ociepli. Miejmy nadzieję, że to już ostatnia taka pogodowa niespodzianka tej wiosny.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #57 dnia: 10.05.2012, 16:02:56 pm »
Rumek - taka tylko uwaga. Na wybiegu gruntowy odpowiednio urządzonym z kryjówkami, ocieplaną budką możemy żółwia zostawić. Powiedzmy że może się tam schować w krzaki, do groty albo zakopać - jak pada, ochłodziło się, czy odwrotnie - mamy upał. Natomiast wybieg balkonowy rządzi się innymi prawami - może tam żółwia zalać, jak słońce jest na całym balkonie to nie mają się "naturalnie" gdzie schować, warstwa ziemi jest zbyt cienka, żeby gadzior się np. cały zakopał itp., itd. Dlatego musimy zadbać o zniwelowanie tych niedogodności.

Kamil - a masz jakaś piwnicę? Jak nie - to na te przymrozki albo zabierz żółwie do domu i postaw pojemnik z nimi koło okna żeby miały chłodniej.

Offline KamilJ

« Odpowiedź #58 dnia: 10.05.2012, 16:09:54 pm »
Piwnica jest, mieszkam tu już drugi rok, ale nigdy w niej nie byłem. Nie miałem takiej potrzeby, ale muszę pogadać z właścicielem mieszkania, żeby wziąć od niego klucz, ale to już pewnie po wakacjach. Teraz mam jeszcze czas na przygotowania ;)

Dodano 10.05.2012, 16:46:05 pm
Słońce przeszło parę minut temu i już zaobserwowałem, że żółwie ruszyły żwawo do zakopywania się, mimo, że na dworze jest jeszcze 26 stopni.
W terrarium by jeszcze gdzieś do 18 poczekały, a tu widzę wcześniej im się chce spać ;)

Dodano 10.05.2012, 19:31:36 pm
19:30 - 21,6 stopnia, temperatura pomału się obniża, nie jest to jakiś drastyczny spadek temperatury. Żółwiki zakopane dosyć mocno. Dziś ich druga noc. Ma być cieplej niż wczoraj. Więc dziś mam nadzieję, że będę spał spokojnie :D

Dodano 10.05.2012, 19:41:03 pm
Z różnych źródeł prognozy pogody, wyszło że dziś w nocy będzie, aż 16 stopni. Więc nie ma co się martwić. Jednakże jest problem, bo wg jednej ma padać lekki deszcz od 2-3 w nocy, zaś wg innej prognozy dopiero koło 8 rano ma zacząć padać. Myślę, że balkonu nie zaleje, ale chyba lekko tę stronę, która może dostać się pod opady, zakryję folią. Myślę, że będzie to około 25-30% wybiegu. Tak na wszelki wypadek ;)
« Ostatnia zmiana: 10.05.2012, 19:41:03 pm wysłana przez KamilJ »

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #59 dnia: 10.05.2012, 19:41:17 pm »
Twoje chociaż się zakopują! Bo u mnie zasypiają gdzie stoją i czasem muszę je do domku pakować. Dzisiaj i jutro ma być ciepło w nocy ale weekend zapowiadają kurcze zimny :(