Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 12.05.2025, 10:39:38 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Małe zmiany w żółwiowym terrarium  (Przeczytany 31459 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rumek

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 6
Odp: Małe zmiany w żółwiowym terrarium
« Odpowiedź #45 dnia: 06.06.2012, 16:48:20 pm »
Kamil masz racje ale gdyby było tak łatwo  8) to mogło by być nudno :p
Mylić się to rzecz ludzka , nie słuchać rad to głupota.

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 06.06.2012, 20:01:31 pm »
Nie do końca rozumiem co konkretnie miałeś na myśli TomaszW, w swoich wypowiedziach nikogo nie obrażam, nikomu nie ubliżam, ani nie zwracam niepotrzebnie i nagminnie uwagi, oczywiście mamy demokrację i każdy, nawet Ty może powiedzieć co o tym wszystkim myśli, miłobyłoby jednak przeczytać również uzasadnienie swoich wniosków  ::)

Widzę, że post zmodyfikowany troszeczkę, bo bez tego "dodatku specjalnego", co jednak nie zmienia mojej prośby i w dalszym ciągu chciałbym przeczytać konkrety.

Tak.Przyznaję, że mój ostatni post nieco zmodyfikowałem, tzn. usunąłem z niego zdanie, w którym stwierdziłem, że nie spodobał mi się ton wypowiedzi Przyjaciela_Pandy25.Potem stwierdziłem, że nie chcę robić na forum afery i usunąłem to zdanie krytykujące Przyjaciela_Pandy25.On zdążył to przeczytać i stąd jego wypowiedź. ;)

To moja opinia.Użyję tego wyświechtanego zdania: "mamy demokrację i każdy...." NAWET JA ( :o ) "może powiedzieć co o tym wszystkim myśli...".

« Ostatnia zmiana: 06.06.2012, 20:05:47 pm wysłana przez TomaszW »

Offline KamilJ

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #47 dnia: 06.06.2012, 20:12:24 pm »
Dobrze Tomaszu, że nawet Ty możesz się wypowiadać. Spadła na Ciebie łaska... :-\
Posiadam dwa żółwie stepowe:D

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 06.06.2012, 21:01:40 pm »
Tak! ;)
Przyjaciel_Pandy25 mi pozwolił i to dzięki niemu dowiedziałem się, że mamy demokrację! ;D :P

Offline Przyjaciel_Pandy25

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 8
  • Rypcia
« Odpowiedź #49 dnia: 06.06.2012, 21:13:39 pm »
Myślę, że TomaszW bardzo dobrze wie o co go zapytałem, a to że nie widzicie drugiej części postu, do której została dodana moja odpowiedź to świadczy to o tym, że post uprzednio modyfikował i ów zdanie wykasował, zdanie może tak, ale "problem" pozostaje i bardzo chętnie chciałbym móc przeczytać o co tak naprawdę chodziło Szanownemu Koledze. I miło szanowni Panowie, że bawimy się w językowe gierki... Może więcej takich rozrywek? rumek bardzo serdecznie dziękuję, za idealne sfinalizowanie tej całej "dyskusji".. Kiedy wybieg będzie gotowy oczywiście pochwalę się nim.  ::)
Czasami lepiej nic nie mówić i wydawać się być głupim, niż odezwać się raz i rozwiać wszelkie
wątpliwości.

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 06.06.2012, 21:14:39 pm »
I w tej demokracji może wypowiadać się każdy, a NAWET TY :laugh:

Skoro NAWET JA to ta nasza demokracja jest super! ;D

Dodano 06.06.2012, 21:17:37 pm
Powtórka z rozrywki:

TomaszW[/b],
Tak.Przyznaję, że mój ostatni post nieco zmodyfikowałem, tzn. usunąłem z niego zdanie, w którym stwierdziłem, że nie spodobał mi się ton wypowiedzi Przyjaciela_Pandy25.Potem stwierdziłem, że nie chcę robić na forum afery i usunąłem to zdanie krytykujące Przyjaciela_Pandy25.On zdążył to przeczytać i stąd jego wypowiedź. ;)

;)
« Ostatnia zmiana: 06.06.2012, 21:18:39 pm wysłana przez TomaszW »

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #51 dnia: 06.06.2012, 22:05:29 pm »
Tomasz, Kamil, skończcie te złośliwości. Jeżeli miejsca jest mało, to ja jestem za największym udziwnieniem, które da żółwiom jeden metr kw przestrzeni więcej. Dlatego moim zdaniem taki piętrowy wybieg to jeszcze lepsze rozwiązanie niż dzielenie obecnego czy zakup dwóch mniejszych kastr - szczególnie, że swojego czasu też chorowałam na taki wieżowiec :) (vide pierwsza szpalta wątku).

Problematyczną sprawą będzie udźwignięcie tego drugiego poziomu oraz konstrukcja schodów, by nie był za strome. Niestety niewiele tu mogę pomóc, poza linkami które podawałam w tamtym moim poszukiwawczym wątku, niewiele mi się udało znaleźć podobnych konstrukcji, a i tematu dalej nie drążyłam.

Zamykany "właz" na piętro będzie też w moim odczuciu najlepszym rozwiązaniem - dlatego, że żółwie powoli się przyzwyczajają do otoczenia, i jeśli miałbyś je zamieniać rotacyjnie góra-dół, nie miałyby szans się zaaklimatyzować tak naprawdę nigdzie. A tak będą dobrze znały wszystkie kąty, tylko po prostu w razie agresji samca część tych znanych kątów nagle zniknie. Chyba mały stres. Jednak w tej "łączonej" wersji lepiej by było, aby żółwie przebywały stale pod nadzorem..

Muszę też przyznać, że nic nie rozumiem z tego pierwszego planu ;) Na tym drugim w jednej ściance jest pleksa - w jakim celu i dlaczego tylko tam? Na mój rozum to lepiej, żeby pleksa była na drugim piętrze - lżejsza konstrukcja. Z drugiego planu wynika, że pięterko ma być bezpośrednią skrzynką spoczywającą na tej na poziomie parteru - ale jak rozumiem, raczej ma być tak jak na zdjęciu, pomiędzy piętrami słupy?
No nic, zdrowiej i wtedy się za plan i robotę bierz, bo trzęsący się chorutek to niewiele zdziała :)

PS Gierka ląduje w koszu. Następne wiadomości w tym tonie również wywalę. Proszę się trzymać tematu i nie zaśmiecać forum!
« Ostatnia zmiana: 06.06.2012, 22:10:36 pm wysłana przez semiramida »
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 06.06.2012, 22:12:28 pm »
 :-[

• Rypcia
« Odpowiedź #53 dnia: 06.06.2012, 22:50:17 pm »
Semi dzięki, co do pleksy z jednej strony to dlatego, że światło pada tylko z tej jednej strony i tylko od tamtej będzie możliwie rozświetlać terrarium, ale to tylko plan na kartce w praktyce wyjdzie. Co do "słupów" to tak zgadza się raczej będę zmuszony do zamontowania kątników, gdyż tak samo jak kolumny w budowlach architektonicznych przeniosą spora ilość ciężaru i wypoziomują go, zastanawiam się tylko czy nie lepiej dodać jeszcze jeden kątnik w samym środku podstawy, ale to zobaczę przy skręcaniu, dostawienie kątnika, lub jego eliminacja nie będzie stanowiło problemu :)  ;)
Czasami lepiej nic nie mówić i wydawać się być głupim, niż odezwać się raz i rozwiać wszelkie
wątpliwości.

Offline Dorcia

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #54 dnia: 06.06.2012, 23:23:51 pm »
Linczu ciąg dalszy, a z każdą stroną wątku dobro żółwi spada coraz niżej.
Owszem, można zalecić zmianę mieszkania, ale może bądźmy rozsądni?
W tym całym słowotoku zagubiłam maksymalne wymiary miejsca jakim dysponujesz, mógłbyś jeszcze raz je podać? Łatwiej będzie pomóc.
I jeszcze jedno, bo pojawiło się odwołanie, kastra jest fajna, ale tymczasowo, nie docelowo dla dorosłych żółwi.

• Rypcia
« Odpowiedź #55 dnia: 07.06.2012, 10:31:03 am »
Wymiary nowego wybiegu to, 120x70x50/60 (dół) i 100x70x30/40 (góra), na chwilę obecną wybieg ma wymiar 120x70+50x70.  :)
wątpliwości.

Offline rumek

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #56 dnia: 07.06.2012, 10:40:47 am »
nawet przy ograniczonych możliwościach nowe wymiary są wg.mnie naprawdę spoko :) a jeśli by doszło do tego wszględne uspokojenie samca to będą miały po czym sobie śmigać :) 
Mylić się to rzecz ludzka , nie słuchać rad to głupota.

• Rypcia
« Odpowiedź #57 dnia: 07.06.2012, 12:08:07 pm »
Przyszła mi jeszcze na myśl taka sprawa, ponieważ moje "obsrańce" (bo tak je lobię nazywać)  :laugh: wolą dużo bardziej opalać się rano kiedy słonko świeci i grzeje, ale nie smali, to taką przegrodę dzielącą wymiar górny 100x70 zastosuję właśnie u góry, w trakcie tej około godzinnej, dwugodzinnej chęci opalania się dwóch osobników najwyżej będę je izolował wtedy każdy będzie mógł spokojnie poleżeć, poopalać się i coś skubnąć co nieco z miski, lub do baseniku wskoczyć. Potem jak im się to znudzi i każdy będzie chciał iść we własną stronę, to np. przegrodę usunę i żółwie się porozłażą, myślę, że taki dodatek też powinien troszkę pomóc, nie będzie to zamontowane na stałe tylko jak taka zasuwa będzie wkładany na jakiś niedługi czas.
« Ostatnia zmiana: 07.06.2012, 12:11:16 pm wysłana przez Przyjaciel_Pandy25 »
wątpliwości.

• Rypcia
« Odpowiedź #58 dnia: 18.06.2012, 21:18:46 pm »
Długo się nie odzywałem, długo też chorowałem, potem praca i nie miałem kiedy wstawić zdjęć. Nowy wybieg piętrowy jest już zrobiony, deski zabezpieczone cerata :), ziemia jest już wysypana na dole, ale dojdą jeszcze kryjówki i większe kamienie no i jakieś kępy trawy. Prześwit jest na dole jasno na górze jasno, więc nie jest źle. Niestety musiałem trochę zmniejszyć górną podstawę, aby prześwit był lepszy, ale i tak nie jest jakoś nie wiadomo jaka mała, bo wyszło 70x120(dół) i 50x100(góra). Musze jeszcze urządzić górę, gdyż na razie mam tylko samą ceratę, więc jest przejściowo, żółwie też muszą się oswoić z nowymi schodami. Niestety, zapomniałem aparatu zabrać z pracy, więc pierwsze zdjęcia będą dopiero jutro, pojutrze.  ;D ;D Tak więc kto chce, to zachęcam do czekania, a po wstawieniu zdjęć do zgłaszania sugestii i odczuć.
wątpliwości.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #59 dnia: 18.06.2012, 22:48:03 pm »
To czekamy na fotki efekty końcowego..:)
A jak gadziorki? Samczyk nadal taki agresywny?
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ