Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 20.06.2025, 14:55:54 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Stasia  (Przeczytany 36774 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sq6www

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 9
  • Testudo horsfieldi x3
Odp: Stasia
« Odpowiedź #45 dnia: 21.06.2012, 22:06:59 pm »
Basenik z poczwórnie złożonej folii szklarniowej a pod folią jest cienka gąbka żeby ochronić przed mechanicznymi uszkodzeniami... ^-^
Pozdrowienia z Oławy ::: Rafał :::

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 21.06.2012, 23:15:20 pm »
Przyznam, że kiedyś to już przerabiałem i .... nie polecam.Trudno to utrzymać w czystości, bo w wodzie i na powierzchni folii pojawiają się glony a oprócz tego żółw wnosi nieczystości.
Najlepsze moim zdaniem są podstawki pod doniczki - z terakoty lub kamionki.W każdej chwili można je umyć i zmienić wodę. ;)

Offline sq6www

• Testudo horsfieldi x3
« Odpowiedź #47 dnia: 22.06.2012, 09:05:08 am »
Tomku powiem Ci, że z utrzymaniem tego baseniku w czystości nie mam żadnego problemu. Wodę się wyciąga maleńką pompką i dolewa się świeżą.. Nie ma najmniejszego problemu z czystością.. Stosuję to już od dawna i nie mam nic do zarzucenia.

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 22.06.2012, 11:02:54 am »
A to mnie zaskoczyłeś! :)  ;)
Skoro tak to jest ok. :)  :)  :)

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #49 dnia: 22.06.2012, 15:11:14 pm »
Przyznam, że kiedyś to już przerabiałem i .... nie polecam.Trudno to utrzymać w czystości, bo w wodzie i na powierzchni folii pojawiają się glony a oprócz tego żółw wnosi nieczystości.
Najlepsze moim zdaniem są podstawki pod doniczki - z terakoty lub kamionki.W każdej chwili można je umyć i zmienić wodę. ;)

Racja,u mnie tez nie zdało egzaminu,poza tym zółwie haczyły pazurami o tą folię.Wole betonowy,ale każdy wybiera co chce  ;)
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 22.06.2012, 17:28:12 pm »
 ;)

Offline sq6www

• Testudo horsfieldi x3
« Odpowiedź #51 dnia: 22.06.2012, 22:08:16 pm »
No widzicie, jak widać folia folii nie równa.. U mnie doskonale się to sprawdza i nie mam kompletnie nic do zarzucenia... :P

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #52 dnia: 22.06.2012, 22:17:50 pm »
No to masz farta ,a my z Tomaszem nie  :P

Offline sq6www

• Testudo horsfieldi x3
« Odpowiedź #53 dnia: 22.06.2012, 22:26:24 pm »
Nie każdy musi mieć tak samo dobrze  :P :P :P

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #54 dnia: 22.06.2012, 22:39:05 pm »
Nie każdy może mieć taką super folię ::)

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #55 dnia: 23.06.2012, 01:51:11 am »
sq6www, super że Stasia już odizolowana na własnym wybiegu, miejmy nadzieję, że żadne choróbsko nie zostało w żadną stronę zawleczone ani żadne jajo poczęte ;) Wszyscy się cały czas uczymy i po to jest forum.

Co do wyników krwi Stasi i dyskusji na temat minimalnych i maksymalnych wskaźników, to chciałam nieśmiało wtrącić, że polemikę toczycie na podstawie wartości, które zostały ustalone na próbie zaledwie 20 żółwi, więc nie są jakimiś świętymi wyznacznikami, a jedynie orientacyjnymi (sq6www przytoczył normy z mojej wiadomości jako obowiązujące szpitalne --> http://forum.zolw.info/choroby/badanie-krwi-normy-dla-zolwi/msg41164/#msg41164. Dzięki za zaufanie, ale jeśli już je podawać, to proszę opatrywać stosownymi didaskaliami, bo inaczej zafałszowują rzeczywistość).

Jeśli chodzi o zagwozdkę, jakim cudem za niski poziom białka może wskazywać na wysokobiałkową dietę w przeszłości - to teoretycznie istnieje taka możliwość (nie mówię, że Stasia na to choruje); niskie białko może bowiem oznaczać między różnym innymi powodami - niewydolność wątroby lub nerek. A takie niewydolności już mają swoje własne historie, najczęściej związane ze złą dietą.

Jestem ostatnia do krytykowania poprzedniego właściciela, sama w przeszłości popełniłam szereg błędów hodowlanych z powodu niewiedzy. Fajnie, andrzej, że zdecydowałeś się oddać gadzinkę w lepsze warunki. Bo żółwiczka, cóż, urocza :)
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

Offline sq6www

• Testudo horsfieldi x3
« Odpowiedź #56 dnia: 23.06.2012, 07:01:46 am »
sq6www, super że Stasia już odizolowana na własnym wybiegu, miejmy nadzieję, że żadne choróbsko nie zostało w żadną stronę zawleczone ani żadne jajo poczęte ;) Wszyscy się cały czas uczymy i po to jest forum.
Widzę że Semi nie ma spania po nocach (hi) , a tak na marginesie chciałem dodać... jak dzwoniłem do weta odnośnie interpretacji wyników i zapytałem jak to się ma do hipotetycznego złożenia przez żółwicę jaj, to stwierdził że jej wyniki mieszczą się w miarę dobrych normach(nie ma wielkich odchyleń) i on nie widzi zbyt wielkich przeciwwskazań do tego żeby ją dopuścić do samca. Oczywiście należy ją bacznie obserwować, póki co..

Nie wiem teraz jak się mam do tego odnieść, ale chyba póki co się wstrzymam z łączeniem...

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #57 dnia: 23.06.2012, 09:38:54 am »
A po co chcesz je rozmnażać?... Masz je wszystkie zarejestrowane chociaż?

Offline !Mateusz!

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 13
  • Pozdrowienia dla żółwiarzy... :)
« Odpowiedź #58 dnia: 23.06.2012, 11:50:57 am »
Może i wyniki ma dobre ale na sam wygląd widać że nie jest w dobrym stanie i czy tak trudno to zrozumieć że nie można jej rozmnażać teraz ,ani w przyszłości,jeżeli chciałeś rozmnażać żółwie trzeba było zdecydować sie na zdrowego osobnika jak dla mnie ta żółwica nie będzie sie nigdy nadawała do rozpłodu...

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #59 dnia: 23.06.2012, 11:54:16 am »
Mówcie co chcecie,ale ja jestem za rozmnażaniem zwierząt tylko z prawdziwej hodowli,a jeśli tyczy się futrzaków to tylko z rodowodem.Wszystko inne to pseudo.Zaśmiecam wątek,ale takie moje skromne zdanie :)