Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 17.08.2026, 18:15:27 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Podwójna tarczka grzbietowa u żółwia  (Przeczytany 52996 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Curcuma43

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 2
  • zolw grecki BUBU
Podwójna tarczka grzbietowa u żółwia
« dnia: 25.06.2012, 11:51:53 am »
Witam serdecznie , jestem nowym uzytkownikiem forum :)
moje pytanie jest takie, a mianowicie dostalismy zolwia prawdopodobnie greckiego z taka informacja , ze w sierpniu konczy 3 lata ,zolwik ma dlugosc karapaksu 7,5cm i plastronu 6cm ,zyl w ogrodzie w warunkach naturalnych , (mieszkam na sycylii) nie wiem czy warunki byly dostateczne , bo zolw byl wychudzony i powloczyl tylnymi nozkami , podejrzewam , ze chyba brakowalo wody, poza tym ma 3 pazury na przedniej lapce . teraz odrasta 4 ale nie o to chcialam zapytac otoz zolw ma jakby podwojna tarczke grzbietowa, nie wiem czy to naturany wybryk natury czy w wyniku urazu jakiegos, skorupa twarda gladki przyrost, mam go od miesiaca i wyraznie ozyl  i jak na zolwia to duzzzzo pijem, chcialabym wstawic fotke tarczki ale nie wiem jak to zrobic
« Ostatnia zmiana: 25.06.2012, 17:42:02 pm wysłana przez Viktoria »
pozdrawiam ;]

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
Odp: Podwójna tarczka grzbietowa u żółwia
« Odpowiedź #1 dnia: 25.06.2012, 11:57:02 am »
Hej,
przypuszczam że taki się wykluł - to się zdarza. Ale dla pewności możesz wstawić zdjęcia. Możesz też pokazać nam ogółnie żółwika i jego wybieg, wszyscy chętnie pooglądamy, zwłaszcza że w tak naturalnym środowisku ;)
Tu masz opis jak wstawić zdjęcie: http://forum.zolw.info/regulamin-ogloszenia-i-aktualnosci-zwiazane-z-forum/regulamin-dotyczacy-wstawiania-zdjec-na-forum/

A żółwik był kupiony w sklepie, u hodowcy czy jak?

Offline Curcuma43

• zolw grecki BUBU
« Odpowiedź #2 dnia: 25.06.2012, 12:16:52 pm »
zolwik to prezent dla syna od profesora zaznacze ze syn ma 3 lata wiec tak na prawde to  moj obowiazek , no ja mu nie stworze warunkow takich jakie ma w naturze bo nie mam ogrodu moze za 3 lata na razie ma wybieg balkonowy z ziemia trawa taki na szybko , bo  nie spodziewalam sie takiego zwierzatka w domu, za tydzien bedzie mial troche rozbudowany bo wyjezdzamy nad morze a tam taras, miejsca sporo wiec 3 miesiace  bedzie hasal, ja juz tak sobie pomyslalam , moze ten profesor (osoba zupelnie obca)dal go specjalnie synkowi ,  bo moze mial nadzieje ze jak mu zrobi krzywde to i tak nic wielkiego bo on go nie sprzeda, a widzial ze  ten na  widok zolwia ma bzika (widzial u niego na tarasie dwa duze, przez przypadek), a ze mial wlasnie 3 urodziny to ten mu obiecal ze mu da i dal malutkiego(nie mialam o tym pojecia , bo maly z ojcem go przywiezli ), zagladam do kartonu i pytam co tam , a on , ze zolw ,wiec cala noc siedzialam na kompie zeby zobaczyc co z tymi zolwiami , bo pojecia nie mialam i tak  na drugi dzien powstal mini wybieg 80 cm na 50 cm to co mialam pod reka , zeby go nie skrzywdzic , dodam maly ma zakaz dotykania moze patrzec i podziwiac , a ze jest posluszny ,wiec nie mam problemu

Dodano 25.06.2012, 12:18:59 pm

Dodano 25.06.2012, 12:33:01 pm

Dodano 25.06.2012, 12:38:06 pm
« Ostatnia zmiana: 25.06.2012, 12:38:06 pm wysłana przez Curcuma43 »
pozdrawiam ;]

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #3 dnia: 25.06.2012, 12:40:57 pm »
Żółwik ma wady otarczowania. Powstają w czasie kiedy żółwik rozwija się w jaju. Warunki nie mają na to wpływu.
Niekiedy taki "defekt" ma tylko wymiar wizualny, czasem niestety wiąże się także ze źle wykstzałconymi narządami wewnętrznymi.
Ten Wasz już przeżył najbardziej newralgiczne 2 lata - to można liczyć, że będzie się i dalej dobrze rozwijał.

Wybieg balkonowy też dobry...:) Ważne żeby gadzinka przebywała na słoneczku a tego na pewno na Sycylii nie brakuje..:)
No i żywienie - tylko roślinki polne, żadnych warzyw i owoców z marketu.

Dobrze, że synka edukujesz, że żółwie są tylko do podziwiania a w łapki brać ich dla zabawy nie można..:)
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Curcuma43

• zolw grecki BUBU
« Odpowiedź #4 dnia: 25.06.2012, 12:58:57 pm »
dzieki za odpowiedz ,mam nadzieje ze pozyje z nami  dlugo , bo  jest slodka lub slodki :) no gadzinka u mnie ma tylko co polne choc juz  wszystko wysycha , posialam  rucole, roszponke, bratki i cykorie z trawa  koniczyne i mlecze i babka rosna w ziemi o dziwo na wybiegu ale nie zjada ich hehehe wie ze to ozdoba ,;)bazylii nie lubi grubosza tez nie , mam pytanie hibiskusa  to ile razy w tyg , bo za nim przepada jak i za makiem polnym a tego mam duzoooo. Aaaa i posialam tez nasturcje
A co do slonka , to mam pytanie bo mam dwa balkony jeden od wschod do godz 13 slonce na drugim od 13 do 18 slonce ,ale boje sie wystawiac na ten drugi bo tu juz w cieniu mamy 32
pozdrawiam ;]

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #5 dnia: 25.06.2012, 13:07:30 pm »
Hibiskus może być codziennie (liście i kwiaty).
Nasturcję - od czasu do czasu można podaać, ale nie codziennie.
Maku to bym nie dawała - co najwyżej sporadycznie płatki kwiatów. 
Zobacz sobie taką stronkę:
http://www.thetortoisetable.org.uk/site/plants_19.asp?mode=az

Można wyszukiwać kwaity po nazwach, albo kolorach. Nie dawaj tych w czerwonych ramkach - pozostałe się nadają.

Jak w cieniu jest 32 stopnie, to lepiej niech gadzior siedzi na tym wschodnim balkonie.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Curcuma43

• zolw grecki BUBU
« Odpowiedź #6 dnia: 25.06.2012, 13:27:06 pm »
no kurde z tym makiem to nie wiedzialam , bo wyczytalam na forach ze jedza i ze mozna  dawac no ale jak nie ,to nie dostanie . Podejrzewam ze byc moze tam gdzie byl ten mak rosl i dlatego zjada , bo jakies nowosci nie bardzo , a czy byl dodatkowo karmiony nie mam pojecia , bo ta rodzina mieszka okolo 80 km od nas, ale ogolnie wlosi to  dziwny nard i nie maja pojecia o zywieniu zolwi ale nie tylko zolwi ogolnie zwierzat, jak zapytalam w zoologicznym o jakies podloze dla zolwia to facet mnie wysmial, bo na kafekach tu laza na tarasach w takie upaly nikt o schowkach dla nich nie slyszal ,a o tym ze wode pija . moga zapomniec , jak zapytalam o jakas mieszanke nasion traw zeby wysiac to galy wywalil i z tylu facet mowi ze przeciez one wszystko jedza nawet makaron , no myslalam ze szlag mnie trafi no to odwrocilam i mowie a w naturze to pan ta paste gotuje i na talerzach podaje i w tym zoologu kupilam kore dla wezy  za 12,5 euro 2kg bo chcialam na niej ten domek postawic co by  spal pokojnie,jak zapytalam o jakis pojemnik taki plytki zeby wode podawac do zaproponowal mi miske dla psa plastikowa , pytam a jak ten zolw tam wlezie , nie mowiac o wyjciu , no wqrzylam sie na maksa , wszystko maja dla zolwi wodno ladowych dla takich nic bo traktuja je jak koty albo psy