Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 14.05.2025, 12:27:23 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Gdzie kupić  (Przeczytany 33966 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Isirdo

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: -2
Gdzie kupić
« dnia: 15.09.2011, 15:36:12 pm »
Witam...to mój pierwszy post na tym forum...nie wiem czy dobry dział...

Otóż chciałbym sobie kupić żółwia stepowego lub greckiego...to będzie mój pierwszy żółw jednak trochę już poczytałem...jakom pierwsze terrarium posłuży plastikowy pojemnik o wymiarach ok. 60x30..Mój problem polega na tym że nie mogę go nigdzie kupić...czy znajdę ta gadzinę w Krakowie lub(nawet lepiej) w okolicach Bochni?

Offline zuzu5

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 4
  • żółwik grecki x2, żółw stepowyx1
Odp: Gdzie kupić
« Odpowiedź #1 dnia: 15.09.2011, 15:56:46 pm »
A może adopcja? Ja swojego żółwia właśnie nabyłam w taki sposób i jestem bardzo zadowolona że mogłam mu zapewnić nowy lepszy dom.

Faktycznie z zakupem bywa ciężko, jak szukaliśmy w sklepach zoologicznych to albo były bardzo młode (których zakup się odradza), albo ich ceny były bardzo wysokie. Można zobaczyć na giełdach zwierzęcych. Co nie zmienia faktu, iż uważam za najlepsze rozwiązanie przygarnięcie niechcianej gadzinki. Nie mniej jednak ciężko bywa dostać gada w swojej okolicy.

Co do terrarium to plastikowy pojemnik jest raczej kiepskim pomysłem, skoro dopiero zmierzasz nabyć żółwika, to może od razu warto pomyśleć o jak najlepszych dla niego warunkach ?!

Offline Isirdo

• *
« Odpowiedź #2 dnia: 15.09.2011, 16:42:26 pm »
Nie wiem czy akwarium to dobry pomysł:/ Mi tu chodzi o takie plastikowe akwarium...ściany będą jak szkło prześwitujące....nie wiem dlaczego to są złe warunki....co do adopcji szukałem jednak nikt nie ma małego żółwia w moich okolicach....jeśli tylko ktoś ma na wydanie niewielkich rozmiarów żółwia lądowego w moich okolicach(Bochnia) proszę o kontakt PW.

Offline zuzu5

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 4
  • żółwik grecki x2, żółw stepowyx1
« Odpowiedź #3 dnia: 15.09.2011, 17:03:00 pm »
Ależ ja w żadnym wypadku nie miałam na myśli szklanego akwarium, to również nie są najlepsze dla niego warunki, faktem jest, że najlepiej zapewniającym wentylację powietrza surowcem jest drewno, a najczęściej używane do budowy terrariów są płyty osb.

To że ścianki są prześwitujące jest dodatkowym minusem, gdyż żółw uparcie będzie próbował się przez nie przedostać.

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #4 dnia: 15.09.2011, 17:18:39 pm »
Żółw musi mieć terrarium, najlepiej i chyba najtaniej wychodzi z płyty osb oraz odpowiednie oświetlenie. Musi mieć też wybieg. Poczytaj sobie to forum dokładnie a na pewno wszystkiego się dowiesz. Wtedy kupisz czy adoptujesz żółwia :)

Offline Isirdo

• *
« Odpowiedź #5 dnia: 15.09.2011, 18:10:36 pm »
Myślę że problem wielki nie będzie :) Tylko czy wystarczy dla małego żółwia terrarium o długości 60cm+/- i szerokości ok 30-40cm...jak na razie nadal nie wiem gdzie kupić żółwia..nie znacie kogoś kto chce oddać gadzinkę w okolicach Bochni?

Dodano 15.09.2011, 18:30:21 pm
(nie wiem jak się edytuje posty)

Mam bardzo dobra wiadomość :D Z moich starych szaf z pokoju zostawiłem sobie 2 takie jak by szafki...gdyby pozbyć się drzwiczek i nóżek mam gotowe terrarium....Ta szafka jest dosyć duża(takie akwarium 150-200l)
Jeśli chodzi o wybieg ile żółw dziennie czasu ma w nim spędzać? Czy może on się znajdować na balkonie?(oczywiście jako podłoże trawę dam) ponieważ mam wścibskiego psa który go załatwi w pierwszy dzień >:(
aaa i nadal nie wiem czy uda mi sie zakupić takiego żółwia...co do mojej odpowiedzialności hmm..zajmuje się akwarystyką od 2 lat...
« Ostatnia zmiana: 15.09.2011, 18:30:21 pm wysłana przez Isirdo »

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 15.09.2011, 19:34:08 pm »
Tylko nie zapomnij wyłożyć tej szafki folią. Żółw na wybiegu powinien być od wiosny to jesieni. Mi w tym sezonie trochę strach w oczy zajrzał i nie siedział na zewnątrz cały czas ale za rok już nie odpuszczę. Oczywiście na balkonie wybieg możesz zrobić jeśli nie masz możliwości np. w ogródku. A tego żółwia to może jednak adoptuj.

Offline Isirdo

• *
« Odpowiedź #7 dnia: 15.09.2011, 19:48:57 pm »
Oczywiście że chce go adoptować tylko..noo..nie widzę ludzi którzy chcą oddać komuś gaździnkę:) Ponawiam pytanie..znacie kogoś kto oda mi żółwika? najlepiej w okolicy Bochni...ewentualnie jeśli się da zapłacę za przesyłkę(jak najlepszą aby żółwikowi nic się nie stało)

A jakie podłoże do takiego terrarium?? I czy ta jakaś specjalna świetlówka musi być? Ile ona kosztuje?

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #8 dnia: 15.09.2011, 20:45:05 pm »
Co do warunków to na forum jest wszystko opisane - najlepiej jak poczytasz stronę główną i forum, bo nie tylko to jakie lampy są potrzebne jest ważne ;)
Co do terrarium to nie ma sensu robić takiego na 60cm, bo to jest malutko... Nawet jak bierze się małego żółwia to najlepiej zrobić duże, docelowe terrarium. Jeśli chcesz adoptować żółwia, to będziesz musiała wypełnić ankiety adopcyjne (zgłoś się do któregoś z pomocników adopcyjnych).
No i oczywiście wybieg zewnętrzny najlepszy - od wiosny do jesieni, później zimowanie ;)

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 15.09.2011, 21:04:00 pm »
Ta specjalna żarówka to uvb i być musi. Ja za swoją zapłaciłam ok 70 zł-( rura 60 cm)

Offline Isirdo

• *
« Odpowiedź #10 dnia: 15.09.2011, 21:18:49 pm »
Taaa...nie jestem ONA! CiekawYM jaka kobieta dała by sobie nick Isirdo....

Jak pisałEM w poprzednich postach mam zamiar zrobić duże terrarium z komody...ok 80x50x40+/- Nie wiem dokładnie.
Co do tej specjalnej żarówki...nie ma nic tańszego i czy kupi takie coś w normalnym sklepie oświetleniowym?

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 15.09.2011, 21:24:02 pm »
Żarówki uvb są chyba tańsze ale to już fachowiec się musi wypowiedzieć co jest lepsze. Do świetlówki jeszcze musisz dokupić oprawkę. A czy w zwykłych sklepach oświetleniowych są to musisz popytać ale nie wydaje mi się.

Dodano 15.09.2011, 21:25:05 pm
Aaa.. też myślałam ,że jesteś ONa ;D

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #12 dnia: 15.09.2011, 21:26:02 pm »
Sory, ale szczerze mówiąc bezpłciowy ten nick.
UVB kupisz za jakieś 50zł, możesz poszukać na allegro: exo terra repti glo 10.0

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #13 dnia: 15.09.2011, 21:31:14 pm »
Polecam ''rurę''. Wymiary 80cm to nicość. Nawet długość 1m nie jest luksusem. Musisz mieć na balkonie spoory wybieg np. 150x100 ( lepszy większy ) i jakieś terra w mieszkaniu, z którego żółw większość roku i tak nie będzie korzystał, ponieważ będziesz musiał go zimować.
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline Isirdo

• *
« Odpowiedź #14 dnia: 15.09.2011, 21:37:55 pm »
Co do wybiegu ten co podałeś wydaje mi się za mały..na pewno jak będę go robił to większy....przynajmniej x2
A czym sie różni "rura" od normalnej UVB?

Dodano 15.09.2011, 21:38:46 pm
NICK BEZPŁCIOWY???? :o :o :o :o :o
isirdo
isirdorka ;Dnie ma różnicy?