Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 13.05.2025, 13:30:35 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Żółw stepowy - poprawa warunków  (Przeczytany 41663 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline telesfor

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 0
Odp: Żółw stepowy - poprawa warunków
« Odpowiedź #120 dnia: 07.06.2012, 13:34:16 pm »
Jak nawieje?

Offline attra

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 11
  • Żółw stepowy Rico
« Odpowiedź #121 dnia: 07.06.2012, 13:45:45 pm »
Tak, że podkopie się pod deskami stanowiącymi "kojec" i śmignie na wolnosć, co jesli go nie znajdziesz, może zakonczyć się tragicznie. Żólwie stepowe to urodzeni "kopacze".
Mój juz zrył cale terra i jak pogoda dopisuje, to to samo próbuje robic na wybiegu.
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.

Kliknij:
http://www.polskieserce.pl/

Offline telesfor

• **
« Odpowiedź #122 dnia: 07.06.2012, 15:02:57 pm »
To co mam zrobić?

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #123 dnia: 07.06.2012, 15:09:12 pm »
Poproś rodziców żeby pozwolili Ci zrobić wybieg wkopany w ziemie - wytłumacz dlaczego i obiecaj że będzie ładnie wyglądało. Na wybiegu możesz posadzić różne ładne rośliny, które żółwik będzie mógł jeść a które będą ładnie wyglądały: bratki, lawende, pelargonie, petunie, stokrotki,  niezapominajki, nagietki i inne (tu znajdziesz więcej pomysłów: http://forum.zolw.info/wybieg/rosliny-do-wybiegu-ogrodowego/msg40365/#msg40365 ), do tego płaskie kamienie, jakieś ładne kryjówki. Żółwik i tak ma z wami zostać, to wybieg powinien być zrobiony na następne lata, także chyba rodzice mogą mu odstąpić kawałek trawnika.

Dodano 07.06.2012, 15:12:32 pm
Wytłumacz też, że żółw potrzebuje spędzać jak najwięcej czasu na dworze, na słońcu ponieważ potrzebuje promieni UV żeby prawidłowo przyswajać wapń - bez tego zaczną mu chorować kości, a tego chyba nikt nie chce?
« Ostatnia zmiana: 07.06.2012, 15:12:32 pm wysłana przez Viktoria »

Offline telesfor

• **
« Odpowiedź #124 dnia: 08.07.2012, 16:25:44 pm »
Co do wybiegu to rodzice mi nie pozwalają na wkopanie go w ziemie ani robienia żadnych kryjówek. Nie mogę też posadzić kwiatków. Zrywam mu rośliny z łąki, a mój dziadek daje mu liście kalarepy. Na noc go prawdopodobnie nie będę zostawiał bo nie ma siatki. Zabieram go na noc do domu. Ma w wybiegu wodę. Może mu załatwię jakieś kamienie. Zbiłem mu z desek taki daszek więc ma cień. Więcej dla niego już nic nie mogę zrobić. Nie da rady. :(

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #125 dnia: 10.07.2012, 00:23:34 am »
Słowem- rodzice bardzo nieodpowiedzialni i jeszcze uczą tego samego ich dziecka.

Powiem tak, to ich "psi" obowiązek zrobic dobry wybieg. Oni pozwolili na żółwia, więc teraz mają obowiązek zapewnić mu idealne warunki. To moje zdanie.
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline rumek

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #126 dnia: 10.07.2012, 09:36:09 am »
obserwuje ten wątek i jakoś mam dziwne wrażenie( zbytnio nie jadąc po rodzicach) , że chyba dla nich zwierze jakie by nie było to zabawka/ozdoba.
Świetnie , że zrobiłeś wybieg ALE DIABLI WIEDZĄ CZEMU NIE MOŻESZ GO ZROBIĆ JAK NALEŻY !!!! a to nie jest przesadnie trudne...bardzo żal mi Ciebie i Twojego żółwia ale uświadom rodziców , że żółw to nie są żarty...zwyczajnie szkoda mi zwierzaka i poniekąd Twojego zaangażowania.

Jest jeszcze jedno : brutalny to pomysł ale może zastanów się nad oddaniem go do adopcji albo do jakiejś osoby z Twojej okolicy która mogła by się nim należycie zająć i byś mógł mieć również do niego dostęp skoro wszędzie jest anty nastawienie w gronie Twojej rodziny. Może postaraj się postawić i zrobić jak należy ten wybieg...może zmniejsz go np. do 1,5 x 1,5m wtedy oszczędzisz trawnik i rodzice będą nieco bardziej zadowoleni. USTĘPSTWO ZA USTĘPSTWO :) może to sposób na nich :)
Mylić się to rzecz ludzka , nie słuchać rad to głupota.

Offline attra

• **
  • Żółw stepowy Rico
« Odpowiedź #127 dnia: 10.07.2012, 10:20:22 am »
Wege, Rumek - nie sposób mi się z Wami nie zgodzić.
Nie chcę tu nikogo krytykować, ale chyba rodzice wiedzieli jakie żółw ma wymagania gdy zgadzali się na jego zakup?
Więc nie rozumiem teraz tego "pójścia w zaparte" że wybieg absolutnie nie, bo trawnik zniszczy/źle będzie wyglądał...
Szkoda mi gadziny i jej właściciela, bo widać, że chce on dla swojego gadziora jak najlepiej. Ale żółwie to wymagające stworzenia i przede wszystkim należy to mieć na uwadze, to nie maskotka biegająca po podłodze i śpiąca obok kaloryfera.

P.S.
Przepraszam jesli kogoś uraziłam swoją wypowiedzią. Nie taki jest jej cel.

Kliknij:

Offline telesfor

• **
« Odpowiedź #128 dnia: 10.07.2012, 10:38:18 am »
Przepraszam, że nie umiem odpowiednio zaopiekować się żółwiem. Może za mało się angażuje...
Postaram się coś zrobić.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #129 dnia: 10.07.2012, 10:41:25 am »
Porozmawiaj z rodzicami, pokaż im forum, zdjecia wybiegów ogrodowych - niech zobaczą, że taki wybieg nie musi szpecić lecz odpowiedni zaprojektowany zdobi ogród. Można przecież zrobić sklaniaczek, grotę, mini-fontannę, posadzić fajne roślinki. To nie musi być beton, czy brudne deski i góra ziemi na środku trawnika.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline attra

• **
  • Żółw stepowy Rico
« Odpowiedź #130 dnia: 10.07.2012, 10:55:10 am »
telesfor - widać, że chcesz dla gadziora jak najlepiej i robisz co możesz.

Ale tak jak pisze Ankan - pokaż rodzicom to forum, niech pooglądają jak te wybiegi ładnie wyglądają. Nawet te balkonowe mogą być fajną ozdobą :)

Jestem pewna, że jesli na chłodno pooglądają to forum, to wreszcie zrozumieją co potrzeba gadzinom i Ci pozwolą na prawdziwy wybieg :)

Kliknij:

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #131 dnia: 10.07.2012, 12:24:20 pm »
Przepraszam, że nie umiem odpowiednio zaopiekować się żółwiem. Może za mało się angażuje...
Postaram się coś zrobić.

Ale to nie jest twoja wina. Starasz się. Wina ewidentnie leży ewidentnie po stronie rodziców. Nie jesteś tak decyzyjny jak oni, więc  to nie twoja wina.
To tak jakby mówić, że opiekunowie w zoo nie dbają o zwierzaki. Dbają, tylko nie tak jak chcą, bo jest zawsze ktoś nad nimi, kto zabrania czegoś ;)
Więc nie łam się i łeb do góry!  ;)
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline telesfor

• **
« Odpowiedź #132 dnia: 15.07.2012, 21:57:12 pm »
Dzięki :)

Offline telesfor

• **
« Odpowiedź #133 dnia: 27.08.2012, 13:21:58 pm »
Nadchodzi jesień. Co mogę teraz zrobić? Na pewno trzeba zamrozić roślinki. Żółwia nie będę zimował. Nie mam do tego warunków.

Dodano 27.08.2012, 13:29:57 pm
i bałbym się że go nie wybudze.
« Ostatnia zmiana: 27.08.2012, 13:29:57 pm wysłana przez telesfor »

Offline ןคภ ๒z

• *
  • Reputacja: 37
  • greki Stefan i Daisy
« Odpowiedź #134 dnia: 27.08.2012, 14:54:40 pm »
susz roślinki!! nie zimujesz? ??? no dobra w zimie pamiętaj żeby później świecić i wcześniej gasić światła

PS:
jestem w twoim wieku :-* ;D
Pozdrawiam ןคภ ๒z