Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 27.06.2025, 10:42:24 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Lamparcik Kubuś [scalony]  (Przeczytany 105778 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 49
  • Osada Żółwikowo
Odp: Żółw lamparci (pardalis babcocki)
« Odpowiedź #90 dnia: 06.01.2012, 00:31:24 am »
Cała Semiramida. :)
Zamiast spać po nocach, czyta wszystko, co tylko jest w sieci na temat żółwi. Albo robi porządki na forum. :)

Offline Martin

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #91 dnia: 06.01.2012, 01:19:16 am »
Dzieki semiramida, troche tego....Bede potrzebowal ladnych pare godzin by to wszystko ogarnac.

Tak czy owak, trzymajcie kciuki bo jutro nasz zolwik jedzie na pierwsza wizyte do veta. Zolw zrobil dzis kupe, zjadl tez troche opuncji i oby vet nie znalazl nic poza robakami. A najlepiej nawet tych nie ::)
Po dzisiejszym wazeniu ma o 2g wiecej niz tydzien temu, czyli 38g ;) Maly przyrost zawsze lepszy niz kazdy ubytek wagi...

Do Fausto:
mierzysz i wazysz Kacpra i Korka? Mozesz mi podac troche liczb co do ich wieku i wagi?
Przyznam szczerze ze przeczytalem wszystkie wpisy na forum lamparcim o twojej parce i jestem teraz bardzo za tym by naszemu Kubusiowi sprawic kompana. :D
Co dwa to nie jeden i zawsze im bedzie razniej :P patrzac na wybryki twojej dwojki.
Poczekam jednak az sie troche ociepli i Kubus sie bardziej zaaklimatyzuje...

Dodano 06.01.2012, 02:12:43 am
Udalo mi sie kupic troche suszonych ziol dzisiaj. Nie sadze by chcial to jesc tak od razu, ale sprobuje mu podac. Jezeli nie zje to bedzie mial na inny czas gdy troche podrosnie.
Suszone ziola sa bardzo sypkie, jak to sie podaje? Nie mam zielonego pojecia...

A tutaj co mam: Nagietek (Calendula Officinalis), Podbial pospolity (Coltsfoot), Skrzyp Polny (Horsetail), Tymianek (Thyme)

Czy mozna je mieszac przy serwowaniu czy lepiej nie?

Pare dni temu pisalem ze mam posianych troche roslin typowo pod zolwika.
Ponizej sa zdjecia jak to wyglada po tygodniu od wysiewu. Takze jest nadzieja :-X
« Ostatnia zmiana: 06.01.2012, 02:12:44 am wysłana przez Martin »

Offline Martin

Odp: Lamparcik Kubuś i jego terra
« Odpowiedź #92 dnia: 06.01.2012, 01:25:25 am »
Kumpel Kubusia to troche sztywniak...
Ale jak tak patrze jak ladnie rozwijaja sie lamparty u Fausto, ankan i neo to jestem bardzo blisko kupna jeszcze jednego.
Niech Kubus sie troche zadomowi i zobaczymy moze na wiosne? ::)
Wyczytalem ze lamparty jako jedne z niewielu dobrze zyja w duetach :o A zawsze sie obawialem ze moga z tego byc tylko problemy...

Offline Dorcia

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 42
Odp: Lamparcik Kubuś i jego terra
« Odpowiedź #93 dnia: 06.01.2012, 01:32:20 am »
Ponoć lamparty najlepiej :) ale ja uważam, że wszystkie lepiej radzą sobie w grupie. Potwierdzają to tylko doświadczenia.
Ok, powalczą, ale jak przyjdzie co do czego to tęsknią.

W naturze przecież nie żyją same, a fakt iż mają więcej miejsca powoduje iż fochów mniej ;) zawsze jest gdzie uciec.

Sztywny przyjaciel i tak bardzo fajny ;)
Dodatkowo przygotuje Kubusia na bardziej ruchliwego ;)

Offline Fausto

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 10
    • Harley i reszta życia
« Odpowiedź #94 dnia: 06.01.2012, 12:21:25 pm »
Martin, proszę bardzo, podaję wyniki pomiarów z dnia dzisiejszego:

KAPSEL: Karapaks-85,cm, plastron-6cm, waga-77g
KOREK: Karapaks-9,5cm, plastron-6,5cm, waga-91g

Jeśli chodzi o towarzystwo dla Kubusia to myślę, że jest ono ze wszech miar wskazane. Ja też najpierw kupiłem Kapsla, opisywałem jaki był nieśmiały i taki wycofany. ale ankan poradziła mi żeby dokupić mu drugiego żółwika i tak się stało. Od tamtej pory w Kapsla jakby diabeł wstąpił  ;D. Fruwa po terrarium jak pershing na wysokości lamperii, porządnie je, pije jak smok wawelski i w ogóle całkiem co innego. A najfajniej wygląda jak śpi z głową na karapaksie Korka. Kiedyś przyuważyłem jak Korek spał z głową w skorupce a Kapsel wkładał mu łepetynę do środka, niestety nie zdążyłem zdjęcia zrobić ale ubaw miałem nie wąski  :D

Offline Martin

« Odpowiedź #95 dnia: 06.01.2012, 15:01:56 pm »
Fausto, dzieki za liczby. A wiesz moze po ile miesiecy Kapsel i Korek maja teraz?
No ta zabawa Korka tez mi sie spodobala ;D

Co do Kubusia, to zauwazylem ze lubi sie zagrzebywac w suszonej trawie. Na ogol robil to delikatni, tak do 1/3 wysokosci skorupy. Ale wczoraj :o to zajelo nam ladnych pare minut znalezienie go po tym jak sie caly schowal gleboko w suszu.
Czy to normalne u lamparcich? Wiem ze inne zolwie tak robia, ale pardalisy? ???

Offline Fausto

• *
    • Harley i reszta życia
« Odpowiedź #96 dnia: 06.01.2012, 15:11:31 pm »
Martin, jeśli chodzi o wiek to zupełnie nie wiem co Ci napisać bo w papierach nie ma nic na temat daty urodzenia. Jedyna informacja jaką mam to ta, że Korek ma ok. 3 lat ale nie wiem na ile ta informacja jest prawdziwa. Uzyskałem ją od chłopaka od, którego kupiłem go na giełdzie.
Jeśli chodzi o zagrzebywanie się w sianie to moje jak najbardziej...zakopują się po czubek skorupy. Czasem to taki śmieszny widok...siano się porusza a żółwia nie widać :-)

Offline Martin

« Odpowiedź #97 dnia: 06.01.2012, 16:05:37 pm »
Gdzies wyczytalem ze przyrost masy powinien byc gdzies pomiedzy 20-30g na rok u lampartow.
W ten sposob wiek Korka zgadzal by sie na jakies 3 lata. Kapsel moze byc o pol roku mlodszy...
A dawales im jakies suszone ziola? Albo jakikolwiek susz? Jezeli tak to jak im to podales i czy jadly?

Offline Fausto

• *
    • Harley i reszta życia
« Odpowiedź #98 dnia: 06.01.2012, 16:31:27 pm »
Bardzo możliwe, że masz rację. Kapselek jest ciut mniejszy od Korka i wygląda na to, że chyba jest troszeczkę młodszy. Kiedy kupiłem Kapsla to ważył 70g. Z tego co zauważyłem to lamparty mają apetyt nie jednakowy przez cały rok. Raz mniejszy raz większy. A u mnie jest wręcz tak, że jedzą "na zmianę". Jak Kapsel je dobrze to Korek słabiej (tak jak teraz) i odwrotnie. Jak tylko je kupiłem to Korek kosił wszystko jak kosiarka a Kapsel odpoczywał...
Z suszonymi roślinami sprawa wygląda tak, że teraz w Polsce nie ma śniegu więc mam cały czas dostęp do świeżej trawy w ogrodzie i na niej głównie trzymam żółwiki. Mam mlecze, liście malin i pokrzywę suszone przez siebie i sporo suszonych roślin kupionych w torebkach w firmie "Zuzala". Próbowałem im "kontrolnie" dawać suszone ale niestety nie chciały jeść. Jedyne co zauważyłem to kiedyś Korek mamlał źdźbło siana. Mam nadzieję, że zima będzie lekka i będę miał możliwość dawać im świeżą trawę.

Offline Martin

« Odpowiedź #99 dnia: 06.01.2012, 17:05:43 pm »
A co zrobisz jak sypnie sniegiem i mroz dowali? ::)

Wiem ze zolwie powinny miec zroznicowane menu. U lampartow 70% menu to trawy a pozostale 30% zmienia sie wzaleznosci od pory roku ( tak maja na wolnosci). Wiec moze dlatego Kapsel i Korek jedza takimi falami, bo wzaleznosci od pory roku cos innego im podchodzi.
Tak czy siak, lamparty masz sliczne i przede wszystkim zdrowe ;D

Offline Fausto

• *
    • Harley i reszta życia
« Odpowiedź #100 dnia: 06.01.2012, 17:14:07 pm »
Dzięki, Martin, Twój Kubuś też supr jest..
Wiesz, pomysł mam taki, że jeśli spadnie śnieg to mam wydzielony taki kawałek trawnika w ogrodzie, który po prostu będę regularnie odśnieżał tak żebym na tym kawałku miał stały dostęp do trawy. To po pierwsze. Po drugie za radą ankan posadziłem w kilku doniczkach trzykrotkę i grubosza. Co prawda są jeszcze małe ale mam nadzieję, że urosną na tyle, że będzie można nimi karmić żółwiki. No i w końcu nie ukrywam, że mam nadzieję na "rozsądek" żółwików i w sytuacji jakiejś rzeczywistej klęski i całkowitego braku do świeżych roślin, nabiorą rozumu i jednak zaczną jeść suszone rośliny.

Offline Martin

« Odpowiedź #101 dnia: 06.01.2012, 17:27:20 pm »
Brzmi jak dobry plan.
Musze tez skombinowac trzykrotke ::)

Offline Fausto

• *
    • Harley i reszta życia
« Odpowiedź #102 dnia: 06.01.2012, 17:32:05 pm »
A tam gdzie, Ty mieszkasz pada śnieg? Jak nie pada to masz problem z głowy. Z trzykrotką jest tak, że póki żółwiki są małe to może i wystarczy ale dwa dorosłe pardalisy wykarmić trzykrotką to chyba jakąś plantację trzeba by założyć..

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #103 dnia: 06.01.2012, 17:41:50 pm »
Wbrew temu, o co mnie podejrzewa;) Bemilka, przeczytałam wczoraj tylko ten jeden artykuł i poszłam grzecznie spać;D
Posiłkując się jednak wyczytaną w nim treścią, tanzańskie lamparcie mają zgoła inne nawyki żywieniowe niż te żyjące na południu Afryki. Zaznaczam, że moim celem nie jest obalanie tutaj podstawowych wytycznych dot. hodowli lampartów! Jednak wedle danych z artykułu, ponad połowę spożywanych przez nie roślin stanowią sukulenty, a trawy nawet nie jedną piątą. Co prawda obserwacji dokonywano tylko przez pewien czas i na określonej grupie żółwi, uśredniając i szacując wyniki, wiadomo że każdemu żółwiowi nie asystowano przy każdym posiłku zaglądając w dziobki, jednak wydaje mi się, że takie badania są jak najbardziej godne uwagi, i - nawiązując do dylematów Dorci, którym spisom roślin można zaufać - moim zdaniem, w szczególności właśnie pracom naukowym.
Badacz wspomina także, iż zaobserwowano, że żółwie ze szczególnym upodobaniem zjadają kilka gatunków roślin, i to pomimo ich nielicznego występowania. To jest o tyle ciekawe, iż świetnie zgadza się z tym, co raportujecie o swoich żółwiętach i ich wybiórczości w jedzeniu.

Aha - skrzypu nie podawaj --> http://www.thetortoisetable.org.uk/site/plants_19.asp?mode=main&catID=436.
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

Offline Martin

« Odpowiedź #104 dnia: 06.01.2012, 18:43:58 pm »
Fausto,
u nas wyjatkowo ta zima bez sniegu, ale sa dni ze sporym mrozem. Wiec nie wiem czy takie zmarzniete rosliny z ogrodka byly by smaczne. Poltora miesiaca temu probowalem tak robic i zerwalem ostatnie liscie z malin, troche mleczy (mamy ich sporo :D ) a takze liscie rozy.
Niestety Kubus na nic z tego nie dal sie skusic. Teraz na ogrodku zostala trawa i mlecze. Reszta zmarzla, zwiedla i uschla...

Semiramida,
czy masz na mysli ze nawet suszu tego skrzypu mam mu nie podawac?
A reszte to ma tak sypnac na podstawek i nic wiecej? czy moze pomieszac?

Tak nawiasem to mamy dzis treme przed pierwsza wizyta u veta...dokladnie za 4 godziny mozecie trzymac kciuki. :(
Nie wiem jak to jest w Polsce ale u nas wcale nie tak latwo znalezc veta ktory bedzie umial zbadac zolwia. Na 100 weterynarzy 98 to sa "fachowcy"
tylko od psow czy kotow.
Takze naprawde musialem sie troche nadzwonic i najezdzic zanim kogokolwiek znalazlem. No i u was to jest jakies 20zl za badanie +10zl za zbadanie kupy. Tutaj lekko ponad 200zl za samo badanie ::)