Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 17.08.2026, 14:37:53 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Majowo-czerwcowy balkonowy wybieg Marianki i Stefanka :)  (Przeczytany 77505 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KamilJ

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 19
Odp: Majowo-czerwcowy balkonowy wybieg Marianki i Stefanka :)
« Odpowiedź #30 dnia: 07.05.2012, 21:15:04 pm »
Dzięki. To może np, samą UVB odpalać? A do tego np dorzucić 20W jako grzewczą? Najcieplejsza pora - powiedzmy między 12 a 15, nawet przy 15-17 stopniach?
Posiadam dwa żółwie stepowe:D

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Reputacja: 49
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #31 dnia: 07.05.2012, 21:34:44 pm »
Tak, sądzę, że po 12, nawet po 13, najlepiej zobacz, na ile będzie komfortowo, gdy wyjdziesz na dwór. Bo gdyby wiał zimny wiatr, to może lepiej będzie zrezygnować. A lampy - chyba nie paliłabym wcale, żeby różnica temperatur nie była zbyt duża.

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #32 dnia: 07.05.2012, 22:00:35 pm »
Ja zanim zaczęłam zostawiać na wybiegu paliłam uvb i zwykłą żarówkę 15 tylko żeby ciemno nie miała. Ładnie się przestawiła mam nadzieję na niższą temperaturę. A jeśli muszę Lonię zabrać do domu  ,bo to schorowana dziewczyna jest, to stoi koło drzwi balkonowych ma widno i nic jej nie zapalam :) Ale też już spędzała noce na wybiegu :)

Offline KamilJ

« Odpowiedź #33 dnia: 07.05.2012, 22:22:57 pm »
Więc co może jednak tą UVB? Ona ciepła nie daje, praktycznie w ogóle, a ciemno nie będzie. Jutro wracam z uczelni wcześnie, bo już po 12 będę, więc jak będzie ładnie tj., koło 18 stopni, słonecznie i bezwietrznie, żółwie lecą na wybieg:D Tylko teraz dylemat z folią czy bez folii? czy może folia na części?

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #34 dnia: 07.05.2012, 22:30:06 pm »
Folia to jakby padało a tak to wystarczy ,że będzie miał się gdzie schować.

Offline KamilJ

« Odpowiedź #35 dnia: 07.05.2012, 22:40:11 pm »
Dobra czyli jutro bez folii, koło 13 na wybieg wiadomo, pod warunkiem, że będzie słonecznie i bezwietrznie. Jakby co to mają gdzie się schować i zakopać by im było cieplej. Wiadomo, na wybiegu zawsze będzie ciut cieplej, zawsze ochronione od wiatru samym wybiegiem i balkonem.

Dodano 08.05.2012, 09:06:13 am
9 rano słońce ładnie świeci, może nie daję dużo ciepła, ale świeci, teraz jadę na uczelnię, ale dziś szybko kończę więc, myślę, że przed 13 będę i żółwiki trafią na wybieg ;)
« Ostatnia zmiana: 08.05.2012, 09:06:13 am wysłana przez KamilJ »

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #36 dnia: 08.05.2012, 10:19:10 am »
I fajnie wyszło...:) Mają teraz bardziej urozmaicony teren...:) I łatwiej im chodzić jak ta trawa nie jest wszędzie taka wysoka.

Jak masz słońce na balkonie to możesz nawet na 1-2 godziny żółwie wystawiać...:) A w terro grzanie ogranicz żeby szoku nie miały. Różnica między terro a powietrzem nie powinna być na początek większa niz 2-3 stopnie. Czyli jak masz w słońcu te 25-26 to można dać żółwie na wybieg na trochę, ale jak jest 18 a w terro miały dotychczas 26 i 35 pod żarówką to bym nie ryzykowała spacerów. Tym bardziej, że je potem na noc przeniesiesz znów do terro gdzie jest koło 23-24 stopni.
A ponieważ pogoda ba się poprawić w końcu tygodnia to dobrze by je już zwolna przyzwyczajać - zostaw im w terro UVB i jakaś słabą grzewczą - tak żeby koło 30 stopni miały pod żarówką.

Ja mam wprawdzie bardziej delikatne żółwie....więc moja opinia może byc bardziej zachowawcza, niż właścicieli stepków i greków...:)
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline KamilJ

« Odpowiedź #37 dnia: 08.05.2012, 12:24:39 pm »
Kurcze, po 9 rano było super słoneczko wyszło, świeci, było cieplutko, a teraz się zachmurzyło i jest 16 stopni. Więc na razie żółwie, zostały w terra. Od rana mają tylko UVB. Jednak jak do 13 pogoda się nie zmieni, odpalę, żarówkę grzewczą.  W tej chwili najsłabszą mam 40W, później zakupię jakąś słabszą.

Dodano 08.05.2012, 16:06:18 pm
Żółwie zostały dziś w terrarium od rana do 11 świeciło ślicznie słońce i byłem pełen optymizmu, że dziś spędzą trochę czasu na wybiegu, gdy nie jest gorąco, a ciepło. Jednak przed 12 się zachmurzyło i tak jest do tej pory, temperatura spadła do 14 stopni, więc nie zaryzykowałem. Jutro ma być ponad 20 stopni więc pewnie się uda ::)

Dodano 09.05.2012, 12:05:03 pm
Witam, dziś jest słonecznie i ciepło bo 22 stopnie, ale mocno wieje, jest to wiatr dosyć ciepły, ale nadal się boję. Jutro ma być jeszcze ze 2-3 stopnie cieplej, ale ma przelotnie padać. A ja chciałbym żeby sobie żółwiki korzystały z dobrodziejstw naturalnego słońca ;)
« Ostatnia zmiana: 09.05.2012, 12:05:03 pm wysłana przez KamilJ »

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny