Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 06.07.2025, 14:25:47 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Wafel:)  (Przeczytany 69616 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ishikawa

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 2
Odp: Wafel:)
« Odpowiedź #120 dnia: 10.04.2009, 10:59:05 am »
Niestety;/ mam wyrzuty sumienia z powodu braku terra, ale rodzice sie nie zgadzaja. Tłumaczenia nic nie daja, tylko jak bedziesz na swoim to sobie zrobisz terra. Zolw jest duzy, wiec terra tez by musialo byc spore, ehh;/

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #121 dnia: 10.04.2009, 11:23:27 am »
No raczej spore....Tak z 2x1 m by się przydało...:) Ale i tak nawet mniejsze byłoby lepsze niz żadne.
Nie uda Ci się jakoś ich przekonać?
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 69
« Odpowiedź #122 dnia: 10.04.2009, 11:33:21 am »
O rany !!! Tez mi sie ostatnio wydawalo ze sporo tych zdjiec jest zrobione z podloga lub biurkiem w tle. naprawde nic nie da sie zrobic? Ja nie chce cie buntowac przeciwko rodzica , ale czasami trzeba troszke bardziej postawic na swoim , bo tym razem nie o ciebie tu chodzi a o to malenstwo ktore tak kochaz. Rozumiem ze wybieg masz? Kieszonkowe chyba dostajesz, albo jakies pieniadze (mniejsza z tym jak to tam zwal) moze uzbieraj przez te wakacje cos albo nazbieraj materialow, pokarz rodzica ze ci zalezy.

Offline Ishikawa

• *
« Odpowiedź #123 dnia: 10.04.2009, 11:50:04 am »
No raczej spore....Tak z 2x1 m by się przydało...:) Ale i tak nawet mniejsze byłoby lepsze niz żadne.
Nie uda Ci się jakoś ich przekonać?

Wies,z zaczyna sie wtedy gadka ze, tyle lat wytrzymał, ze ma własne kocyki,poduszeczki, ze w terra bedzie cierpial bo spi na łózku itp. Sama jestem tez winna, ze z zolwia zrobilam maskotke chyba ;/
Miala keidys terra, keidys,kiedys. Usypane trocinami z plastikowym drzewkiem na srodku.  To albo satala w miejscu, albo jak ktos podchodzil do łapkami o szybke. Zal mi bylo to myslalam ze sie meczy i terarrium zostalo sprzedane.

2x1 to nie zame by bylo ? Kurcze, taka wielka jest, jeszcze jakas kryjowka, kamyki,lampa ? Nie mam jak zrobic takiego wypasnego, a z 2 strony niechce kasy wydawac na fuszerke. Do pracy narazie nie chodze, a rodzce sa przeciwni.

Offline Świetlik

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 33
« Odpowiedź #124 dnia: 10.04.2009, 12:09:45 pm »
Wiesz, rozumiem, że czasem może być trudno przekonać do pewnych rzeczy rodziców- ja też mieszkam z rodzicami, nie zarabiam, ale czasem taka spokojna rozmowa niesamowicie pomaga. U mnie działa zawsze. Jak się spokojnie usiądzie, bez unoszenia się powie wszystko...Zawsze możesz pokazać rodzicom zdjęcia różnych terra, powiedzieć, że chociaż do duży "mebel", to nie znaczy, że będzie tak strasznie przeszkadzał, bo będzie swego rodzaju ozdobą, jeśli się fajnie urządzi- u mnie to grało dużą rolę- "to terra ma wyglądać ładnie". Wierzę w Ciebie niezależnie od wszystkiego.  :-*
Kapsel, Rambo i Pestka

Offline Basia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #125 dnia: 10.04.2009, 12:11:23 pm »
Ishikawa, teraz przed świętami to ludzie meble zmieniają na nowe i stare wyrzucają pod śmietniki, to zawsze znaleźć można jakąś szufladę czy szafke.
I daj go na balkon na słońce na lato, a potem spanie w zimie i rodzice to przeżyją. Tylko balkon zabezpiecz, a zresztą jesteś tu, to wiesz co robić.

Offline Ishikawa

• *
« Odpowiedź #126 dnia: 10.04.2009, 12:13:51 pm »
Od paru lat rozmowy nie przynosza rezultatów, wiec skapitulowalam. Dbam jak moge najlepiej w takich warunkach jakie mam. Nie mam kolo siebie zolwiarza zeby mama zaczaila, ze terra wcale nie smierdzi, wcale nie brudzi, ze pradu na maxa nie ciagnie i mozna je wkomponowac w moje 3x2 .
mentalnosci starszych ludzi sie chyba nie zmieni;/ a duze terra to tez spory wydatek niestety.

A na bolkonie to po pare h bywa:)

Offline Beata

• Administrator
  • Reputacja: 82
  • Administrator ogólny
    • Serwis o żółwiach lądowych
« Odpowiedź #127 dnia: 10.04.2009, 13:07:52 pm »
No to mi się nieźle pokręciło. Rozumiem Twoje trudności i doceniam starania. Balkon jest rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem, można tam nawet wydzielić żółwiowi zagródkę z darnią jako podłożem i trzymać go tam cały sezon i jest to nawet lepsze rozwiązanie niż terrarium w mieszkaniu. Do tego dochodzi argument dla rodziców, że żółw przebywając tam nie zabrudzi dywanu, nikt go nie nadpenie, ogólnie nie będzie się platał pod nogami.
Jak zamieścić ogłoszenie adopcyjne (czyli oddam/przygarnę żółwia)
-> KLIKNIJ TU

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: 10.04.2009, 15:44:51 pm »
Kurcze ciezka sprawa, ale mysle ze sie za szybko poddajesz, nie gniewaj sie ale wydaje mi sie ze 10 lat juz nie maz, na alegro mozna by poszukac jakis tanszych sprzetow, kupic pare plyt, samemu cos wymyslec . Jestes z nami juz tak dlugo, nie chciala bym zebys poczula sie urazona , albo odepchnieta , ale znasz nasze zdanie na temat trzymania zolwia na podlodze. Juz troche minelo czasu od kiedy ja mialam sprzeczki z rodzicami, ale czasami trzeba wykazac wiecej inicjatywy, i zadac sobie pytanie czy chce by ten zolwik byl szczesliwy , czy uwazam ze nic mu sie zlego nie dzieje , i wsumie moze rodzice maja racje. Pamietam jak odmowilam sukienki na komunie swieta tylko po to zeby dostac psa, moi rodzice wmawiali mi ze nie ma mowy do ostatnich dni, a ja sie tak zaparlam ze nie bylo mowy o niczym innym , sukience , rowerze, prezentach, nic tylko ten maly wilczus co mi moj chrzesny przyniusl 2-3 dni przed komunia. Mysle ze jesli ja w wieku 9 lat potrafilam przekoinac rodzicow , to ty napewno wyciagajac wszystkie za i przeciw nie powinnas miec problemu. Po za tym ida swieta , odmow sobie paru przyjemnosci , nie wiem spodnij, bluzki itp i zacznij cos dzialac dla Wafelka, bo jest naprawde slicznym zolwikiem , (zolwinka).

Offline Ishikawa

• *
« Odpowiedź #129 dnia: 10.04.2009, 16:24:10 pm »
Spoko, Malwa, dobrze prawisz:) Przyjemnosci sobie odmawiam, jak nie ma pracy to nie ma np. imprez ;)
Uwazam mimo wszystko ze nie ejst to takie proste. Rodzice mnie utrzymuja, wiec chcac nie chcac musze sie z ich zdaniem liczyc. Predzej mysle o balkonie. Potem cykne fotki i mi doradzicie co i jak.:)

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #130 dnia: 10.04.2009, 16:38:35 pm »
No i fajnie , juz jakis plan, najwazniejsze to checi i pomysly , no i nasze forum oczywiscie  ;).

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #131 dnia: 10.04.2009, 19:45:03 pm »
Spróbuj mu choć na balkonie na razie cosik zorganizować z podłożem żeby się jej łapki nie ślizgały. Jest już duża i ciężka, a tak jak patrzę na fotkę zrobioną bokiem, to ma wyraźnie opuszczony tył a uniesiony przód. Jak jej siądą stawy w tylnych łapach to przestanie chodzić.

Offline Ishikawa

• *
« Odpowiedź #132 dnia: 10.04.2009, 21:45:32 pm »
czy na te tylnie łapki mogla miec tez wplyw wczesniejsza nadwaga? Czy to objaw wylacznie podlogowy ? Bo zesmy sie troche odchudzily, myslalam ze to dzwignie gada do gory przy chodzeniu, ale osobiscie nie widze roznicy:(

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #133 dnia: 10.04.2009, 21:58:25 pm »
Z tego co wiem, to na taki kształt skorupki i zwyrodnienia stawów ma bezpośredni wpływ chodzenie po podłodze, szczególnie śliskiej i nie dającej łapkom gada odpowiedniego oparcia. Przez to bardziej pracują przednie łapy na których się "podciąga"- i rośnie własnie taki "garb" z przodu, a tylne zaczyna żółw wlec za sobą, gdyż nie może się na nich odpowiednio unieść, bo mu "odjeżdżają".

Offline Ishikawa

• *
« Odpowiedź #134 dnia: 10.04.2009, 22:04:41 pm »
Hm, no to mam zmartwienie;/